Krvavi prosvjedi: Egipatska vojska pucala na Morsijeve pristaše! Najmanje 10 mrtvih!

Foto: Guliver Image / Getty Images

 
SLUŽBENE vlasti u Egiptu večeras oko 21 sat objavile su kako je u sukobima širom zemlje između prosvjednika i vojske poginulo najmanje 10 ljudi. Najave govore i o najmanje 200 ozlijeđenih ljudi. Mešu ozlijeđenim je i novinar BBC-a, koji je izvjestio o pucnjevima u središtu Kaira. 

Ranije tijekom dana objavljeno je kako je egipatska vojska pucala na prosvjednike koji su na ulice Kaira izašli u znak podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Morsiju. Najmanje jedna osoba je ubijena, objavio je BBC dok je Reuters objavio kako je najmanje troje mrtvih. Prosvjednici su se okupili pred sjedištem Republikanske garde, gdje se Morsi i dalje nalazi. BBC-jev reporter Jeremy Bowen na Twitteru je napisao da je na tlu vidio krvavo mrtvo tijelo jednog od prosvjednika. Podršku Morsiju i Muslimanskom bratstvu pruža više desetaka tisuća prosvjednika. U petak ujutro Morsijevi pristaše okupili su se ispred džamije Rabia al-Adawiya u zajedničkoj molitvi.

Ukinuto Savjetodavno vijeće

Nakon što je vojska izvršila vojni udar u Egiptu i svrgnula predsjednika države Muhammeda Mursija, egipatska državna televizija je danas objavila da je ukinuto Savjetodavno vijeće te zemlje. Savjetodavno vijeće, poznatije kao Šura, ima 210 članova, od kojih 153 biraju građani, a 57 imenuje predsjednik republike.
 
To je isključivo savjetodavno tijelo bez zakonodavnih ovlasti. 

Vojska dozvolila prosvjed pa pucala na prosvjednike

Dan nakon što je s mjesta predsjednika svrgnut Mohammed Morsi egipatska vojska objavila je da će dopustiti miran prosvjed pristaša bivšeg predsjednika.

Novi privremeni vođa Egipta Adly Mansour prisegnuo je da će održati izbore koji će poštivati volju naroda. Glasnogovornik Muslimanske braće rekao je kako oni ne namjeravaju surađivati s novim režimom. Morsi i neki članovi Muslimanske braće nalaze se u pritvoru, dok se za nekima još traga.

Ubijen jedan vojnik

U ranim satima petka prijavljeno je ubojstvo jednog vojnika nakon što su islamski militanti napali vojsku i policiju na kontrolnoj točci na poluotoku Sinaj. Napadnuta je i kontrolna točka u zračnoj luci El Arish, te policijska postaja u gradu Rafah.

Glasnogovornik Muslimanske braće Gehad el-Haddad na konferenciji za novinare zahtijevao je hitno oslobađanje predsjednika Morsija kao i drugih zatvorenika. Na konferenciji je najavio i miran prosvjed.

Zapovjednik vojske objavio je na Facebooku da će garantirati pravo na prosvjede dokle god oni ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

"Pravo na mirni prosvjed i sloboda izražavanja garantirana su svima", objavljeno je na Facebooku.

Pročitajte više