Ksenofobični karlovački planinari: Kako se riješiti Cigana?

OČITO revoltirani nedavnom provalom koju su doživjeli, članovi Hrvatskog planinarskog društva Martinščak, odnosno autori njihove službene web stranice, o ovom su događaju izvijestili javnost tekstom u kojem su pokazali nevjerojatnu i neprihvatljivu količinu mržnje i ksenofobije, javlja KAportal.

Za sve što im se dogodilo, planinari su okrivili romsku zajednicu, zatraživši pritom savjet "kako se riješiti Cigana". Iako je tekst pod naslovom "Hoćemo li ikada više imati mira od cigana" ubrzo uklonjen sa stranica HPD-a Martinščak, karlovački portal uspio je napraviti njegov screenshot.

Skandalozno pismo, u kojem je osim mržnje iskazana i notorna nepismenost, KAportal je prenio u cijelosti.

"Tijekom prošlog tjedna posjetila nas je grupa Cigana. Šta da vam kažem, pokupili su sve šta se dalo pokupiti a što je u sebi imalo ikakav metal. Najviše su pobrali željeza tako da smo ostali bez peči, bez bojlera, nekoliko željeznih šipki, držač košarice za smeče još jedan teški željezni stalak (valjda 30 kg.) ploča na kojoj je trebala biti ispisana dobrodošlica i bog za šta su još odnijeli Policija im sve tolerira ( jer cigani su država u državi ) i nitko im neče ništa, mogu krasti do mile volje provaljivati gdje i kad god im se prohtije i nikom ništa.

Nedavno su bili na jednom gradilištu na Baniji i krali žicu za betonažu i ostalo željezo koje su pronašli na gradilištu. Kad je došao čuvar gradilišta samo su ga otjerali " Marš odavde. Hočeš li da te sad upucam" i šta je čovjek mogao nego otići i pozvati policiju.

Dok su policajci došli cigani su pobjegli, i šta sad – Nikom ništa, ko je šta jamio jamio. Svake subote ili nedjelje dolaze u Priselcima kod Vatrogasnog doma gdje se nalazi kontejner, a u njemu svega. Svi znaju koji su to ljudi, ali nitko se neće u to miješati. Valjda se valjda boje obzirom da su skloni obračunavanju. Njihov kamiončić smo mogli vidjeti nedavno na parkiralištu kod Interspara. Ljudi su ga odmah prepoznali ali ništa . Što se tiče pištolja to imaju legalno, dali im dozvolu na policiji, valjda se boje da bi ih netko mogao uznemiravat.

Dao bi se okladiti da tu ima i automata, a da bi se tu svašta našlo, možda i neki mali topić. Uglavnom gdje god se pojave tu su i problemi. Neznam šta bi trebali napraviti da nas vlast zaštiti od tih lopova. "ukoliko su sposobni tako nešto napraviti." Biče da bi to mogli riješiti samo Sarkozy ili Angela Merkel, a da ne spominjem jednog čovjeka iz ne tako daleke prošlosti.

Cigani vratite nam naše željezo i pustite nas na miru
", stoji u objavljenom tekstu.

Predsjednik HPD-a Martinščak ogradio se od teksta

Predsjednik HPD-a Martinščak Krunoslav Golubić u priopćenju KAportalu ogradio se od neprimjerenog i ksenofobičnog teksta, kazavši kako su "njihovi ciljevi usmjereni razvitku planinarskih vještina, promicanju planinarstva i druženju, te svakom čovjeku bez obzira na spol, dob ili naciju.



Hoće li onaj koji je svoje stavove, bez znanja kolega, objavio na službenoj stranici HPD-a snositi ikakve sankcije nije poznato. A s obzirom na iskazanu količinu mržnje, ima tu i posla za policiju.

Pročitajte više