Kukuriku koalicija zajedno na izbore, finiširaju se detalji i čekaju Laburisti

Foto:

SDP priprema Glavni odbor stranke za 11. srpnja. Do tada bi se trebalo znati s kim će na izbore i hoće li se koalicija proširiti s Laburistima.

SDP neće otkrivati toplu vodu na predstojećim parlamentarnim izborima. Jer, kako doznajemo, idu na sigurno - sa svojim dosadašnjim koalicijskim partnerima uz, izvjesno je, pridošlice Laburiste. Potpredsjednik SDP-a Gordan Maras vjeruje da će do Glavnog odbora biti postignut dogovor oko koalicijskog sporazuma i da će ista ekipa otprije četiri godine zajednički nastupiti na izborima. Do tog 11. srpnja postoji mogućnost da se koalicija proširi s Laburistima, kaže Maras.

"To je vrlo jasna poruka hrvatskim građanima da je ova koalicija koja je Hrvatsku izvukla iz recesije, koja nudi stabilnost i gura Hrvatsku prema naprijed, spremna zatražiti još jedan mandat i ponuditi određene stvari koje bi radili u naredne četiri godine", kaže jedan od potpredsjednika SDP-a. Maras smatra da konačan koalicijski dogovor treba finalizirati do sredine srpnja, baš kao i uoči prošlih parlamentarnih izbora. Slaže se s time i šefica HNS-a Vesna Pusić koja je Media servisu otkrila da su pregovori s koalicijskim partnerima u punom jeku.


"Razgovaramo o toj temi. Dakle, nema nikakvog pritiska. Što se tiče HNS-a, naravno i SDP-a, možemo izaći i samostalno", kaže Pusić.No bolje je, nastavlja, da izađu zajedno i da "moderna ekipa, sa svim manama i poteškoćama koje se mogu vidjeti, zemlju vodi prema naprijed".

"Koja sigurno nije nazadnjačka, koja sigurno ne vuče u šovinizam, koja sigurno Hrvatsku neće zakočiti na putu modernosti. S tog stanovišta je racionalnije da na izbore izađemo u predizbornoj koaliciji i to će se najvjerojatnije dogoditi. U ovom trenutku razgovaramo o tome," kaže Pusić. Da im je cilj da koalicija opstane potvrđuje u razgovoru za Media servis i potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

"Naš je cilj da u naredne četiri godine ostane ova koalicija, pojačana eventualno s nekom strankom koja može nastaviti raditi na određenim reformama koje smo započeli i da sve ove projekte koje smo sada započeli završimo u iduće četiri godine. Jer mnogi projekti su toliko veliki da se naprosto ne mogu napraviti u jednom mandatu. I to je naš cilj i zbog toga nam je jako važno da koalicija opstane u ovakvom okviru u kojem i danas funkcionira i dobro funkcionira u ovaj Vladi", kaže Opačić.

Cilj je isti, ali do cilja treba stići. Jer u pregovorima se postavlja pitanje formiranja lista. U kvote će trebati ugurati i Laburiste, a HNS neće moći računati na 13 mandata kao 2011. godine. Pusić o broju mandata ne govori već tek načelno potvrđuje da se o svemu pregovara.

"O svemu smo počeli razgovarati - o konfiguriranju lista, dakle o formiranju lista. To ćemo, nadam se, završiti prije godišnjih odmora i imat ćemo kao zaključak". Koliko će pregovori biti uspješni i teški tek ostaje vidjeti jer, kako se neslužbeno može čuti, SDP je HNS-u spreman dati do osam mandata, dok bi ostalim koalicijskim partnerima, a to su IDS, HSU i Laburisti, garantirao tri mandata, iako je IDS dao do znanja da ih želi četiri.

No Gordan Maras uvjerava kako jedan mandat više ili manje pojedine stranke u koaliciji nije presudan hrvatskim građanima za ono što koalicija nudi, a to su, kaže, prosperitet i red, za razliku od oporbe koja, smatra Maras, nudi nered i kaos.

Pročitajte više