L´Express: EU Hrvatskoj donosi nove gospodarske probleme

Screenshot: L` Express

FRANCUSKI tjednik l' Express donosi kratku priču o ekonomskim posljedicama koje će ulazak u EU imati na hrvatsko gospodarstvo.

Očit je izostanak euforije kod dobrog dijela stranih medija koji povodom ulaska nove članice u Unije uglavnom upozoravaju da, barem kratkoročno, slijedi mučna i žesotka borba s novim problemima.

Francuze je s nepovoljnom trenutnom situacijom u RH upoznao Ljubo Jurčić koji je za l'Express iznio niz ekonomskih projekcija među kojima se ističe pretpostavka o kratoročnoj štetnosti novonastale situacije: "Dugoročno će se hrvatsko pristupanje EU-u pokazati pozitivnim, no trenutno je situacija izuzetno teška jer naše gospodarstvo još nije spremno. Naša poduzeća nisu spremna za suočavanje s europskom konkurencijom. Za smanjenje nezaposlenosti i rast plaća trebati će sačekati nadolazeće godine u kojima će, između ostalog, strana poduzeća moći kupiti domaća. Osim toga, vlada će morati smanjiti subvencije koje je do sada odobravala pojedinim sektorima, ponajprije u ekonomiji koja će biti najviše na udaru europske konkurencije."      

L'Express upozorava da zbog krize koja ne razdire samo Hrvatsku, već i EU od koje očekujemo pomoć, građani ne iskazuju pretjeran optimizam "povijesnim iskorakom". Štoviše, Francuzi podsjećaju da je svega 7% građana proslavilo ulazak u Uniju na manifestacijama organiziranim diljem Lijepe Naše.  
 

Pročitajte više