Lalovac: Kristijan nije zaslužio 300.000 kuna otpremnine, ali ima pravo na to

Foto: FAH

VLADIMIR KRISTIJAN nije zaslužio otpremninu od 300 tisuća kuna, ali po zakonu na nju ima pravo, poručio je ministar financija Boris Lalovac komentirajući ostavku bivšeg šefa uprave HBOR-a.

"Mi smo Kristijanu ponudili mjestu u HPB-u upravo da ne bi konzumirao tu otpremninu, ali on je od toga odustao", kaže Lalovac, koji je i šef nadzornog odbora HBOR-a.

"Osobno smatram da za tih devet mjeseci nije zaslužio otpremninu, ali to je njegovo pravo. Ja tu otpremninu na njegovom mjestu sigurno ne bih uzeo", kaže Lalovac.

"To ćemo izbaciti iz ugovora"

Na otpremninu u iznosu od 12 mjesečnih plaća Kristijan ima pravo iako je sam dao otkaz u HBOR-u. Lalovac tvrdi da to tako više neće ići.

"To ćemo izbaciti iz ugovora, da sam daš otkaz i dobiješ otpremninu", tvrdi Lalovac i dodaje da mu nije jasno zašto je Kristijan davao otkaz kad je imao "veću plaću od ministra financija, luksuzan auto dobar ured i raspolagao s 10 milijardi kuna godišnje".

HBOR škrtario s kreditima

Lalovac dodaje da su šefu uprave HBOR-a omogućene takve povlastice upravo kao garancija da neće biti podložan političkim utjecajima. "On godišnje donosi oko 10 milijardi eura kreditnih aktivnosti i mora biti slobodan od bilo kakvih utjecaja", kaže Lalovac.

Tvrdi da je Kristijan otišao jer se nisu slagali oko toga kako bi HBOR trebao poslovati. Prema Lalovčevom mišljenju, malim i srednjim poduzetnicima trebalo bi olakšati pristup povoljnim kreditima, s čim se Kristijan navodno nije slagao.

"Na kraju se dogodilo da su aktivnosti HBOR-a u zadnjih devet mjeseci bile jako loše. Nije se smjelo dogoditi da se HBOR pretvori u komercijalnu banku", kaže Lalovac.

Pročitajte više