Le Pen: Ne kontroliramo svoje granice, Francuska slaba na terorizam zbog članstva u EU

Foto: FAH

FRANCUSKA je "oslabljena" za suočavanje s terorističkom prijetnjom zbog svoje pripadnosti Europskoj uniji, posebice jer ne može sama zajamčiti kontrolu svojih granica, izjavila je u utorak predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Suočene s "islamističkim fundamentalizmom", EU nas slabi nametanjem potpunog otvaranja granica i politike štednje zbog koje su u Francuskoj na udaru kapaciteti vojske, policije i obavještavanja, optužila je europska zastupnica Le Pen na konferenciji za tisak u Europskom parlamentu.

"Da smo imali nacionalne granice vjerojatno bismo mogli zaustaviti puno onih koji su došli na francuski teritorij nakon što su se otišli boriti u Siriju ili uvježbavati u Jemenu, što je slučaj s najmanje jednim fundamentalističkim teroristom ubijenim zadnjih dana", dodala je Le Pen govoreći o Saidu Kouachiju, jednom od dvojice počinitelja napada na Charlie Hebdo.

"Moramo moći sačuvati unutar našeg suvereniteta sposobnost odlučivanja o tome tko ulazi i tko se zadržava na našem teritoriju" jer je nadzor na vanjskim granicama EU "iluzoran", nastavila je ona.

Le Pen je zatražila da se "hitno primijeni gubitak prava na državljanstvo za građane s dvostrukim državljanstvom koji su se otišli boriti ili uvježbavati u inozemstvo, kako se ne bi mogli vratiti na nacionalni teritorij". "Mjere namijenjene sprečavanju ljudi da odu nemaju nikakva smisla, treba ih spriječiti da se vrate", dodala je ona.

Pročitajte više