Leko: Ako budemo rušili demokratske institucije države, tko će upravljati Hrvatskom?

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Josip Leko danas je nedemokratskom kvalifikacijom nazvao zahtjev Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za "odlaskom protunarodnih vlasti".

Dio medija prenio je danas priopćenje Stožera, po kojem su "nam protunarodne vlasti krivotvorile i upropastile povijest, uništile sadašnjost i zgadile pogled u budućnost" te da "moraju otići kako bi naša djeca ostala u Hrvatskoj".

"To je nesporno nedemokratska kvalifikacija. Mi smo legitimni predstavnici građana i hrvatskog naroda", komentirao je Leko u HRT-ovoj emisiji "Javna stvar".

"U društvu ima puno problema i puno nezadovoljnih, ali ako budemo rušili demokratske institucije države, tko će upravljati Hrvatskom", upitao je Leko i pozvao sve da "revidiraju stavove i vrate se u institucije".

Na opasku urednika da očito postoje problemi s institucijama, kad građani prava traže na ulicama, Leko je odgovorio da to ne mora značiti da imaju problema s institucijama te da "svaki zahtjev ne znači da je demokratski definiran".

Leko je kazao i kako ne zna hoće li se i kada predsjednik Republike Ivo Josipović pojaviti među braniteljima na prosvjedu pred Ministarstvom hrvatskih branitelja.

"Danas nisam bio u kontaktu s predsjednikom", rekao je Leko.

Potvrdio je da je nezadovoljne branitelje pozvao da u Saboru održe okrugli stol na kojem bi artikulirali svoje zahtjeve. "To je najnormalnije, jer se u Saboru usklađuju interesi svih građana Hrvatske i svih posebnih grupa u hrvatskom društvu", kazao je Leko.

"Ja ne znam što je sve zahtjev branitelja, o čemu bi trebali razgovarati izvan institucija hrvatske države i zato mislim da je vrlo važno da definiramo gdje i o čemu", dodao je.

"SDP nije nikome uteg"

Leko nije suglasan s tvrdnjama da je SDP "uteg" Josipoviću u izbornoj kampanji.

"SDP nije nikome uteg, on je politička stranka sa svojim programom i podrškom koju građani daju na različite načine. Naravno, građani, kao ni mi u SDP-u, nismo svime zadovoljni, nismo zadovoljni brzinom i efektima promjena koje smo unijeli u ekonomski i pravni sustav", rekao je Leko.

Komentirajući izjavu SDP-ova europarlamentarca Tonina Picule da se "ako SDP ne pobijedi na parlamentarnim izborima, postavlja se pitanje zaslužuje li rukovodstvo potporu članstva", Leko je kazao kako je "to samo znak da u SDP-u ima dovoljno demokratskog prostora da se iznesu stajališta".

"A kako će SDP izgledati, ja ne bih sada špekulirao da ćemo izgubiti izbore. To još ne bih prihvatio kao činjenicu o kojoj moramo sada voditi računa. Mi se moramo usmjeriti da i zadnju godinu radimo bez kalkulacija. Ne možemo misliti samo o stranci, moramo misliti što možemo učiniti za Hrvatsku", poručio je Leko.

Pročitajte više