Lidija Horvatić iz Hrvatske udruge poslodavaca izabrana u Upravni odbor Međunarodne organizacije rada

 Foto: HUP

LIDIJA HORVATIĆ, dugogodišnja direktorica Odjela za politike EU i međunarodne poslove Hrvatske udruge poslodavaca izabrana je u Upravni odbor Međunarodne organizacije rada (ILO), priopćeno je iz HUP-a.
 
ILO je međunarodna tripartitna organizacija, jedina takve vrste u svijetu, koja okuplja predstavnike vlada, poslodavaca i radnika u svojim izvršnim tijelima. Upravni odbor je izvršno tijelo Međunarodne organizacije rada i donosi odluke o politici ILO-a, odlučuje o dnevnom redu Međunarodne konferencije rada, usvaja nacrt programa i proračun Organizacije, a bira i glavnog direktora ILO-a.
 
Upravni odbor sastoji se od 56 članova (28 vlada, 14 poslodavaca i 14 radnika ) pri čemu deset mjesta  trajno drže države: Brazil, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Italija, Japan, Rusija, Velika Britanija i SAD). Ostali članovi biraju se svake tri godine, a predstavnici poslodavaca i radnika su izabrani u osobnom svojstvu. 
 
Također, kao član Upravnog odbora Međunarodne organizacije rada Lidija Horvatić je izabrana u ovom trogodišnjem mandatu za člana Odbora za slobodu udruživanja. Isti Odbor ima neovisnog predsjednika i po 3 predstavnika vlada, poslodavaca i sindikata te odlučuje u dijalogu s vladama jesu li prekršeni standardi i principi slobode udruživanja. Odbor usvaja izvješća te daje preporuke kako se problem može riješiti.
 
Lidija Horvatić je u HUP-u gotovo od samog osnutka, točnije od 1994., u početku kao pravni savjetnik, a od 1998. kao direktorica zadužena za međunarodne poslove HUP-a, odnosno suradnju s poslodavačkim organizacijama diljem svijeta. Nakon što je 1994. položila pravosudni ispit, 2003. magistrirala je na interdisciplinarnim Europskim studijima.
 
 

Pročitajte više