Liječnici nastavljaju štrajk! Linić: Babić i njegovi sljedbenici su neodgovorni - htjeli bi još plaća

Foto: Čitatelj

LIJEČNIČKI sindikat danas je na izvanrednoj skupštini odbio potpisati novi kolektivni ugovor te su najavili nastavak štrajka. Iako kažu kako će ispunjavati radnu obvezu dok ona traje, najavili su da će zatražiti ocjenu zakonitosti propisane radne obveze.

Predsjednik sindikata Ivica Babić kazao je kako će obustaviti prikupljanje kuvertiranih ostavki liječnika kako ne bi u opasnost dovodili zdravlje građana.

"Što će donijeti vrijeme, vidjet ćemo, ali sigurno nećemo prihvatiti bilo kakvu metodologiju kojom se guši štrajk, po načinu da se uvede radna obveza i štrajk se uguši. Za nas štrajk traje. Naravno, dok je radna obveza, ona je paravan nad tim štrajkom i primjenjuje se ono što je u radnoj obvezi. Čim prestane, automatski se aktivira štrajk", poručio je Babić.

Najavio je i podizanje pojedinačnih tužbi zbog neisplaćenih plaća liječnicima.

To je komentirao ministar financija Slavko Linić koji je poručio kako treba smanjiti rashode u zdravstvu, a liječnike u štrajku, na čelu s predsjednikom sindikata Ivicom Babićem prozvao da su neodgovorni.

"Prekoračenja koja imamo u proračunu su 3,3 milijarde zdravstva, a kao što vidite, Babić i njegovi sljedbenici su toliko neodgovorni da bi htjeli još plaća", kazao je Linić te naglasio kako je to za Vladu vrlo teško breme.

"Jednostavno treba smanjiti rashode u zdravstvu, smanjiti s racionalnim sustavom, a i smanjenjem plaća doktorima. Jer ono što im je dao HDZ, nekakve pripravnosti, sve su to načini kako se krade novac iz proračuna. Prema tome, da, i to ćemo promijeniti", poručio je ministar financija.

Babić: Nedostaje nas 4.700. Čim krenemo svi raditi 48 sati tjedno, sustav će biti u nezavidnijoj situaciji nego tijekom štrajka



"Moguće je da svi oni koji imaju pravo odbiti rad viši od onoga što ih obvezuje zakon, to odbiju. Onda će doći do izražaja deficit s obzirom na odlazak kolega što u mirovinu, a što iz sustava. Nedostaje nas 4.700. Čim krenemo svi raditi 48 sati tjedno, sustav će biti u nezavidnijoj situaciji nego tijekom štrajka", rekao je Babić.

Babić je najavio i da će sindikat, čim bude upoznat s naputcima radne obveze, pokrenuti ocjenu njihove zakonitosti, a planiraju se obratiti i krovnoj europskoj liječničkoj organizaciji.

Iako su saborski zastupnici HDZ-a i Hrvatskih laburista upozorili da je riječ o protuustvanoj odluci jer se, kako tvrde, radna obveza može uvesti jedino u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti, premijer Milanović jučer je tvrdnje odbacio.

"To je apsolutno u skladu sa zakonom. U Hrvatskoj svatko kad mu ne odgovara zakon tvrdi da je to protuustavno. Ja mislim da nije i mislim da smo pokazali jako puno strpljenja. Jedan mali broj ljudi je iskorištavao ovaj prostor mjesec i pol dana, najveći broj liječnika radi. Ponovit ću, jedan manji broj radi na jedan osebujan način. Većina radi težak posao vrlo odgovorno, a ova manjina se pokušava sakriti iza većine", istaknuo je premijer.

Ostojić: Štrajkom ugroženo ustavno pravo građana na zdravlje


Dvomjesečnim štrajkom liječnika bilo je ugroženo ustavno pravo građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić, odgovarajući na ocjene Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) da je uvođenje radne obveze štrajkašima protuzakonito i protuustavno.

U nekim bolnicama liste čekanja produžene su dva do tri puta, bilo je ugroženo temeljno pravo građana na dostupnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu. Zbog toga više se nije moglo čekati s uvođenjem radne obveze, rekao je Ostojić Hini upitan za komentar prozivki iz HLS-a da liječnicima Vlada ovim aktom oduzima pravo na štrajk, kao jedno od temeljnih prava zajamčenih Ustavom.

"Temeljno ustavno pravo je pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu građana iz čijih se plaća financiraju plaće zdravstvenih radnika", poručio je ministar te ponovio da je Vladina odluka apsolutno u skladu sa zakonom.

Govoreći o sadržaju radne obveze, s kojim navodno nije upoznat HLS, rekao je da svi doktori medicine u bolničkim ustanovama moraju sto posto ispunjavati obveze iz svoga ugovora o radu.

Dodao je i da je Vladina odluka o uvođenju radne obveze još u četvrtak proslijeđena svim bolničkim ravnateljima.

Na prozivke iz HLS-a zbog kašnjenje plaća zaposlenima u bolnicama te zbog smanjivanja listopadskih plaća štrajkašima, odgovorio je da su plaće isplaćene u skladu s evidencijom o radnom vremenu i zakonom.

"A zbog evidencije o radnom vremenu i uvođenja COP-a (centralnog obračuna plaća), plaće će u kliničkim bolničkim centrima biti isplaćene tek sutra, 18. u mjesecu", kaže ministar.

Pročitajte više