Liječnici zadarske bolnice kod privatnika rade bez dozvole

Foto: FAH

NAKON što je, zbog predloženog Pravilnika kojim bi se ograničila mogućnost rada liječnika u privatnim klinikama, pokrenuta rasprava o opravdanosti takve vrste angažmana, iz Zadra je stigla vijest o doktorima koji su tu praksu nastavili bez dozvole Ministarstva zdravlja.

U zadarskoj bolnici početkom ove godine nitko od liječnika koji je to tražio nije dobio dopusnicu za rad u privatnim poliklinikama i ambulantama, javlja portal 057info.

Imali smo 20-tak zahtjeva koje smo proslijedili Ministarstvu zdravlja, ali nismo dobili povratnu suglasnost. Tako je već bilo i za vrijeme ministra Rajka Ostojića. Prema tome svi bolnički liječnici koji rade bez potrebne dopusnice, čine to ilegalno. Izvan radnog vremena rade na vlastitu odgovornost i inspekcija ih može kazniti, navodi dr. Robert Karlo, povodom najave iz resornog ministarstva da će Pravilnikom uskladiti rad u javnom i privatnom zdravstvu. Za sad je legalna bila "posudba" liječnica iz zadarske bolnice Domu zdravlja i Ortopedskoj bolnici u Biogradu, gdje su oni radili na temelju ugovora, dodaje dr. Karlo.

U jučerašnjoj emisiji na Radio Zadru, građani su na osnovu svog iskustva ukazali na ponašanja liječnika u bolnici u odnosu na preobrazbu u pristupu pacijentu kada isti rade u privatnim poliklinikama. Naveli su i slučajeve ljutnje specijalista iz bolnice na pretrage koje su morali napraviti i platiti u privatnim poliklinikama jer određeni bolnički odjel ne posjeduje taj uređaj.

"Smatramo da su pacijenti često u pravu kada kažu da je to određeni vid sukoba interesa kod liječnika koji rade i u bolnici i u privatnoj praksi. Naime, ako kod liječnika postoji duga lista čekanja, znači za liječnike kod kojih su liste čekanja duže od 60 dana, mislim da naručivati takve pacijente iz bolnice u privatnu praksu je sukob interesa. On mora prvo riješiti na svom odjelu listu čekanja, da se ta lista dovede u neke prihvatljive granice. Znači odraditi svoj posao korektno u svojoj matičnoj ustanovi i onda može ići raditi u privatnu praksu", komentirao je za Radio Zadar, dr. Robert Karlo.

Pročitajte više