Lijenčine u Saboru godinama nisu u stanju promijeniti zakon koji kazne još uvijek izražava u markama

Foto: Hina, 123.rf

NJEMAČKA marka nije službeno sredstvo plaćanja još od prošlog stoljeća, točnije od 1999. godine kada je zamijenjena eurom. Iako se marka koristila i sljedećih nekoliko godina, točnije do 2002. godine, nakon toga ona je otišla u povijest kao sredstvo plaćanja.

No, sjećanje na marku duboko je ostalo ukorijenjeno u širokim slojevima mahom starijeg pučanstva pa nije rijetkost čuti da netko još uvijek umjesto u kunama ili eurima cijene izražava u markama.

Ali osim starijih romantika kojima je marka i dalje valuta kojom će izraziti cijenu polovnog automobila, za izražavanje cijene njemačku marku koriste i - važeći hrvatski zakoni.

Pjevanje ustaških pjesama kažnjava se u markama

Tako ćete, primjerice, za kršenje zakona iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, po slovu zakona biti kažnjeni kaznom u markama u kunskoj protuvrijednosti.

Članak četiri tog zakona kaže:

"Tko na javnom mjestu namjerno uništi, ošteti ili omalovažava domaći novac u opticaju,kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 250 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana"

U članku pet kazne su, pak, ponešto veće:

"Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana", jasno, primjera iz spomenutog Zakona ima još.


Vlada Saboru zakon u proceduru uputila 2012. godine

Osim apsurdne činjenice da se u važećim zakonima koristi odavno nevažeća valuta, još je neshvatljivije kako taj zakon nikada nije promijenjen. U odgovoru kojeg smo dobili na naš upit iz Ravnateljstva policije odgovorili su nam da je Vlada još u listopadu 2012. godine u proceduru Saboru uputila Prijedlog novog Zakona. Međutim, tri godine su, kako se čini, malo vremena da ovaj prijedlog iz zgrade Vlade dođe do nedalekog Sabora. I bude usvojen.

"Obavještavamo Vas da je Vlada Republike Hrvatske dana 04. listopada 2012. godine u proceduru donošenja Hrvatskom Saboru uputila Prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojem su svi novčani iznosi izraženi u domaćoj valuti, odnosno kunama.
 
Navedeni prijedlog Zakona stavljen je na dnevni red 17. sjednice Hrvatskog Sabora pod točkom broj 76 (započela s radom dana 15. travnja 2015. godine), ali na navedenoj sjednici prijedlog Zakona nije donesen te nam nije poznato kada će biti ponovo stavljen na dnevni red sjednice Hrvatskog Sabora", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ravnateljstva policije.

Preračunavanje u eure pa onda u kune


Zanimalo nas je na koji se točno način njemačke marke preračunavaju u kune. "Dok su na snazi važeći zakonski propisi za prekršaje kod kojih su kazne zapriječene u njemačkim markama, potrebno je, primjenom konverzacijskog tečaja od 1.955830 fiksiranog dana 01. siječnja 1999. godine od strane Europske monetarne unije, valutu DEM pretvoriti u valutu EUR (1 EUR=1.95583 DEM). Dakle, iznos njemačkih maraka potrebno je podijeliti s konverzacijskim tečajem da bi se dobio iznos u eurima, a potom dobiveni iznos eura pomnožiti sa srednjim tečajem EUR-a Hrvatske narodne banke na dan izdavanja Potvrde o naplaćenoj novčanoj kazni, odnosno na dan donošenja Obaveznog ili „općeg“ prekršajnog naloga kako bi se dobio iznos u kunama", stoji u odgovoru.

Pročitajte više