Linić: Izlazim na iduće izbore kao nezavisni kandidat

Foto: Hina

POLA godine od izbacivanja iz SDP-a, bivši ministar financija Slavko Linić potvrdio je da ostaje u politici, i najavio da će se na parlamentarnim izborima suprotstaviti bivšoj stranci.

Poručio je da ne želi Rijeku prepustiti SDP-u i kolegama koji su ga izbacili iz stranke.

"Ostajem iz jednostavnog razloga što je Milanović ugrozio lijevi prostor biračima, koji moraju imati svoje opcije. Milanović nije opcija za hrvatske građane i zato smatram da trebam biti na idućim izborima", rekao je Linić u telefonskom razgovoru za HRT i dodao da će biti nezavisni kandidat.

Linić u svibnju: Za mene u politici više nema mjesta

U intervjuu za HRT-ovu emisiju "Hrvatska uživo" u svibnju ove godine Slavko Linić najavio je da se povlači iz politike.

"Ja ipak već imam 65 godina i neprekidno sam u operativi. Nisam tip političara koji može do 80. godine obavljati svoje funkcije. Moj posao je završio, neovisno o tome ostajem li u SDP-u ili ne. Borit ću se za SDP dok sam njegov član, ali za mene u politici više nema mjesta. Čak i ako se članstvo u ovoj situaciji prikloni mojoj istini", rekao je Linić prije nego su ga izbacili iz stranke.

Početkom lipnja izbačen je iz SDP-a, na maratonskoj sjednici, koja je trajala od jutra do 23 sata, 50 delegata SDP-a glasalo je za odlazak Linića, a njih 47 protiv. Na sjednici Glavnog odbora SDP-a bilo je vrlo burno, a Linić i Milanović međusobno su se optuživali za laži.

A u rujnu ove godine zajedno s Brankom Vukšićem te Nedžadom Hodžićem u Saboru je Linić osnovao novi Klub nezavisnih zastupnika.

Komadina: Linić je često išao sam

Na nedjeljnoj izvještajnoj konvenciji povodom dvadesete godišnjice primorsko-goranske organizacije SDP-a u Rijeci se okupilo čelništvo SDP-a. Potpredsjednik SDP-a i predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina novinarima je rekao da je o Linićevim namjerama doznao iz današnjih novina. "Linić je često išao sam, pa je tako i završilo", kazao je.

Komadina smatra da je taj Linićev "potez logičan na neki način - čovjek je povrijeđen situacijom koja mu se dogodila". Na pitanje o mogućnosti da se pridruži Liniću, kazao je da je on 1990. godine odabrao socijaldemokraciju te da je njegovo mjesto u SDP-u. "Barem ja tako mislim", dometnuo je.

Denona: Nemam namjeru izlaziti iz SDP-a

Saborski zastupnik Luka Denona, za kojeg se navodi da bi mogao biti član Linićeve nezavisne liste, kazao je da je ta informacija za njega iznenađenje. Na pitanje hoće li s Linićem biti na nezavisnoj listi, rekao je: "Nikad ne reci nikad". No, kaže, to će se dogoditi samo ako ga izbace iz SDP-a.

"Ja sam SDP-ovac i nemam namjeru izlaziti iz SDP-a", rekao je Denona dodajući da treba vidjeti hoće li se SDP u predizbornoj godini "kretati u smjeru jačanja stranke kako bi dobila izbore ili će se nastaviti ponašati kako se sada ponaša".

Picula: To nije iznenađenje

Predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel je kazao da prvi put čuje za informaciju o Linićevoj listi te da nema komentara, a član Glavnog odbora SDP-a i europarlamentarac Tonino Picula kaže da Linićeva najava nije osobito iznenađenje.

"Takav potez povlačili su mnogi koji su napustili matične političke organizacije a osjećali se da još imaju dosta toga za reći", rekao je. Ustvrdio je da je Linić ostavio dubok trag, ne samo u politici. Na pitanje o šansama Linićeve liste, Picula je kazao je da će vrijednost njegova projekta ocijeniti birači.

Ostojić: Želim mu sreću

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić kaže da Liniću "želi svaku sreću, kao i svakome drugom". "Njega i nas i svaku drugu stranu će na kraju ocijeniti građani, nagraditi ili kazniti glasovanjem", dometnuo je.

Ostojić je ustvrdio da je Linić ostavio trag u hrvatskoj politici te dubok trag u SDP-u zbog čega je, podsjetio je, osobno bio protiv njegova izbacivanja iz stranke.

Hajdaš Dončić: Svi koji izađu iz stranaka politički loše završavaju

Linićevu odluku da se upusti u izbornu utakmicu protiv SDP-a komentirao je u razgovoru s novinarima u Sloveniji i njegov bivši kolega iz Vlade Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa. Hajdaš Dončić je kratko kazao da svi koji izlaze iz političkih stranka loše politički završavaju.

Pročitajte više