Linić o "smeću": Ne možemo se više zaduživati vani, moramo vidjeti s HNB-om kako sanirati vlastite obveze

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"SMANJUJEMO svoj dugoročni i kratkoročni kreditni rejting iz 'BBB-/A-3' u 'BB+/B'",obavila je danas agencija Standard & Poor's koja je tako snizila kreditni rejting Hrvatske. BB+/B  znači bezvrijedan status, odnosno tim rejtingom označava se država koja nije u "investicijskom razredu", a investicije se označavaju kao špekulativne.  Kako je objavljeno u izvještaju S&P dosadašnje reforme hrvatske vlade bile su nedovoljne za eliminaciju strukturalnih ograničenja koja spriječavaju razvojni potencijal zemlje.

Rad Vlade nije dovoljan

Prema izvještaju te agencije vladine fiskalne odluke su oslabile, a proračun za sljedeću godinu pokazuje i dalje niz strukturalnih slabosti. Naime, Agencija zamjera velike troškove javne uprave i velike troškove za socijalnu skrb s obzirom da ti troškovi čine gotovo tri četvrtine vladinih troškova.


Rad Vlade na reformama nije dovoljan za poticanje gospodarskog rasta. Isto tako ovakvim radom dovodi se u pitanje dovođenje javnih financija na put održivosti.

Izgledi za Hrvatsku su stabilni uzimajući u obzir prirodno bogatstvo kao i činjenicu da bi u budućnosti mogli računati na primitak sredstava iz Europske unije. Taj primitak, smatraju u S&P pomoći će u stabilizaciji vanjske neravnoteže i državnih financija s poboljšanim izgledima za rast.

Hrvatsko tržište rada im nije dovoljno fleksibilno


Hrvatska je, piše S&P u svojem izvješću koje je objavila agencija Reuters, visoko eurizirano gospodarstvo sa stabilnim tečajem domaće valute. Problem je, smatraju u S&P-u, što hrvatsko tržište rada i proizvodnje nije dovoljno fleksibilno.

"Politika inercije i otpor od interesnih skupina koje čuvaju stečena prava doprinijeli su rigidnosti cijena i plaća, niskoj stopi participacije i gubitku ekonomske kompetitivnosti", navodi S&P u svom izvješću.

S&P želi rezove u javnom sektoru

"Hrvatski javni sektor zapošljava oko trećinu radne snage. Proračunom dominiraju troškovi za plaće i socijalna davanja, koji ukupno čine gotovo tri četvrtine državne potrošnje, što ne ostavlja puno prostora za javne investicije", navodi S&P, te dodaju kako će provođene rezova biti veliki politički izazov.

U izvješću se navodi kako su efikasnije prikupljanje poreza i povećanje PDV-a u 2012. umjereno poboljšali fiskalnu poziciju Hrvatske s obzirom na prošlu godinu. No, S&P smatra kako to nije dovoljno, te ističe da Vlada mora srezati proračunsku potrošnju za socijalna davanja, te za plaće i povlastice u javnom sektoru.

Iduću godinu stagnacija, oporavak tek 2015.

"Od 2009. hrvatsko je gospodarstvo u recesiji ili stagnaciji. Smatramo da će ove godine BDP pasti za oko 2 posto, unatoč snažnoj turističkoj sezoni. Nepovoljan položaj privatnog sektora, visoka nezaposlenost, inflacija, nizak kreditni rast i povećanje PDV-a pritišću domaću potražnju. Očekujemo da će hrvatsko gospodarstvo u 2013. stagnirati, a onda će početi blagi oporavak, te će se do 2015. dostići stopa rasta od 2 posto".

Nema više zaduživanja vani

"Planirali smo izaći u siječnju na međunarodna tržišta kapitala. Od toga odmah odustajemo!", rekao je večeras ministar financija Slavko Linić svega sat vremena nakon što je i službeno objavljeno da nas je agencija S&P svrstala u smeće. 

 

"Preispitat ćemo uopće izlazak na svjetska tržišta s vrijednosnicama za 2013-tu godinu. Jednostavno neinvesticijski rejting je taj koji nas vodi ka takvoj odluci", dodao je Linić. To će za sobom, poručuje Linić, povući povećanje izdataka za kamate u proračunu za 2013-tu godinu, budući da su krediti Hrvatske ovisni o ovakvim rejting ocjenama. Loše će proći i domaće gospodarstvo...
 
"To znači vrlo teško kreditiranje gospodarstva, neovisno na domaćem ili stranom tržištu u idućoj godini. Isto tako rast će ionako visoke kamate. A to će jačati nekonkurentnost hrvatskog gospodarstva. I na kraju, s obzirom na rast kamata pred Vladom je da preispita proračun za 2013. godinu, rekao je  je Linić.

 

Kako je naglasio ministar Linić u ocjenu S&P agencije ulazi i to što Vlada nije smanjila izdatke za plaće, socijalna davanja i mirovine. Ministar je rekao kako se nastavlja s s reformama te da će se pokrenuti i nove. 

Revidiranje proračuna, poželjan je i MMF

Linić je potvrdio pred novinarima kako se sada mora razmisliti o revidiranju proračuna,  te kako je riječ o izuzetno teškoj situaciji koja je sada sve dodatno zakomplicirala. 
 
"Nećemo dirati mirovine jer je to politički neprihvatljivo. Neće se bitno dirati niti u socijalne transfere. Ne namjerava dizati niti poreze niti doprinose", rekao je Linić dodajući da će se sljedećih dana pokušati doči do dogovora s Hrvatskom narodnom bankom da se dođe do dovoljno sredstava za saniranje obveza države. Kako je pojasnio rezat će se na investicijama ministarstva i agencija. 
 
"Vlada će ozbiljno razmotriti suradnju s MMF-om jer bi nam još jedan sudionik u provedbi reforme bio od pomoći", naglasio je Linić odmah se ogradivši kako je ipak previše rano govoriti o kreditnom aranžmanu s MMF-om.  

 

U travnju Linić sijao od zadovoljstva  

Kada je u travnju ove godine S&P objavio da potvrđuje rejting Hrvatske na BBB-/A-3 za dugoročno i kratkoročno zaduživanje, što je tada bilo tik do "smeća" u kojem smo danas, ministar financija Slavko Linić nije krio zadovoljstvo.

Tada se Linić pred novinarima pojavio ispred zgrade Vlade najavljujući investicije u energetiku, vodno gospodarstvo, željeznice i obnovljive izvore energije. Od investicije za sada nema i dalje ništa.

> Milanović iz Bruxellesa: Rekli bi nam bravo kada bi otpustili 30 tisuća ljudi, smanjili plaće i mirovine 

>Fitch: Hrvatski kreditni rejting vjerojatno ipak neće pasti na razinu "junka" 

> Linić zna zašto nam je snižen rejting: Nismo mogli umanjiti nagli skok troškova! 

> Moody´s potvrdio rejting Hrvatske, ali i negativne prognoze: "Vladine reforme pokazale su se nedostatnima"

 

Pročitajte više