Linić priznao pogrešku, ali uzvratio napadom na poslodavce: Nemaju pravo građane činiti gladnima. Sramotno!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

"OČITO smo pogriješili" - rekao je ministar financija Slavko Linić upitan za komentar nakon što je Ustavni sud prihvatio tužbu HUP-a zbog retrogradnog oporezivanja dividende i privremene obustave provedbe tog zakona

"Članak koji regulira tko treba platiti, a tko ne, protumačen je kao članak koji regulira prošlost", objasnio je Linić. Nisu to, kaže, tada dobro protumačili pa će im privremena obustava provedbe zakona dati novu priliku, a Linić uvjerava da se ništa bitno u zakonu neće promijeniti.

"Očito da smo pogriješili kada smo tumačili što je to dividenda prije 2000. i nakon 2000. godine, to će se maknuti i tekst zakona će ostati isti", kazao je Linić. Tvrdi da punjenje proračuna zbog obustave ovog zakona neće patiti.


"Neće biti jer s prvim sazananjima o rješidbi suda mi smo pristupili izmjeni zakona i on će biti u proceduri tijekom ovog mjeseca".

Govoreći o kritikama poslodavaca na račun povećanja minimalne plaće, Linić se upitao zašto se bore protiv toga kada je "to toliko malo i da ljudi s time ne žive nego preživljavaju". Ponovivši što je Vlada sve učinila kako bi olakšala položaj poslodavcima, zbog gospodarske krize, ministar financija njihove je kritike nazvao sramotnima.

"Oni moraju polako shvatiti da mogu od Vlade tražiti dodatne mjere o kojima će Vlada raspravljati, kada su u pitanju prihvatljiviji uvjeti poslovanja. Ali nemaju pravo građane činiti gladnima. Sramotno", ljutito je zaključio Linić.

Pročitajte više