Linićevo ministarstvo o praznim tržnicama: Problem je u onima koji ne žele platiti porez, a ne u struji i internetu!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTARSTVO financija Slavka Linića danas je priopćenjem reagiralo na tučnjavu na zadarskoj tržnici te štrajk na tržnicama širom Hrvatske zbog uvođenja fiskalnih blagajni.

> Liniću, čestitamo! Tržnice fiskalizaciju dočekale - prazne!

"Evidentno je da problem nisu fiskalizacija i tehnička rješenja, nego poduzetnici koji ne žele plaćati porez"

"Nemili događaj na zadarskoj tržnici ukazuje na pravi razlog prosvjeda – poduzetnici koji nemaju želju plaćati poreze nastoje ne provoditi Zakon kako bi za sebe osigurali novac od poreznih obveznika. Odgovorni poduzetnici, koji su svjesni da plaćanje poreza i doprinosa pridonosi povećanju  standarda zdravstva i obrazovanja te su krenuli s radom putem fiskalnih uređaja, grubo su fizički napadnuti od onih koji nemaju želju plaćati poreze i provoditi Zakon.

Evidentno je da nisu problem fiskalizacija i tehnička rješenja vezana uz fiskalizaciju i da je sedam mjeseci, od kada je krenuo proces fiskalizacije, bilo dovoljno vremena da se osiguraju tehnički uvjeti za poštivanje Zakona. Električnu energiju i pristup internetu mogle su osigurati tržnice, a uređaje poduzetnici bez imalo negativnih utjecaja na poslovanje i tržnica i poduzetnika", ističe se u priopćenju.

"Neodgovorne poduzetnike treba hitno sankcionirati"


Ministarstvo financija zgroženo je činom fizičkog obračuna s poduzetnicima koji žele pokazati da i u okolnostima kada tržnice nisu osigurale uvjete mogu poslovati sukladno Zakonu, što zahtijeva hitnu intervenciju s ciljem sankcioniranja neodgovornih poduzetnika.

"Nemili događaj u Zadru poruka je svima koji daju potporu ljudima koji izbjegavaju plaćati porez. Jer, u 21. stoljeću osiguranje napajanja električnom energijom i internetske mreže mali je i beznačajni problem", poručuju iz Ministarstva.

"Građanima ovim putem poručujemo da će fiskalizacija značiti manje prekupaca, više reda na tržnicama, transparentnije cijene proizvoda i kvalitetniju ponudu od proizvođača vlastitih proizvoda, odnosno kumica, i time omogućiti prostore na tržnicama koje su dosada okupirali preprodavači", zaključuje se.

Pročitajte više