Linićevom najboljem prijatelju dozvoljena gradnja benzinske opasne po život Riječana!

Foto, video: Rijekadanas, Goran Kovačić/Pixsell

PUMPI riječkog tajkuna i Linićevog najboljeg prijatelja Joze Kalema, koji je s ministrom finacija prošlu Novu godinu dočekao u Dubaiju, a ovo ljeto proveo na jahti ploveći po Jadranu, na riječkoj obilaznici već mjesecima se čude građani Rijeke postavljajući pitanje kako je uopće moguće da se na navedenom mjestu izgradi pumpa smatrajući da će vozači morati opasno manevrirati svojim automobila da bi došli do nje.

Naime, ista se nalazi neposredno iza oštrog zavoja i priključne trake kojom se na zaobilaznicu uključuju vozila s čvora Rujevica pa će se na toj traci križati vozila koji ulaze na pumpu s onima koji izlaze iz čvora Rujevica.

Reporteri lokalnog portala Rijekadanas.com odlučili su snimiti kako će to izgledati kada će Riječani htjeti na Kalemovu pumpu.

Zbog premalo prostora, ulaz na benzinsku pumpa uopće nema odvojnu traku. Kako bi prometno rješenje zadovoljilo formu, odvojnu traku je ‘odglumila’ priključna traka kojom se na zaobilaznicu uključuju vozila sa čvora Rujevica. Tko će imati prednost, vozila koja se priključuju na zaobilaznicu ili vozila koja sijeku priključnu traku skrećući na pumpu za sada nije potpuno jasno. 

"Donedavno, niti najveći optimisti na tom mjestu nisu mogli zamisliti prometno rješenje po kojem bi na tom mjestu nikla benzinska pumpa. Međutim, razvoj događaja potvrdio je da je sve moguće, pogotovo ako se zovete – Jozo Kalem.", piše Rijekadanas.


Kako je Kalem u rekordnom roku došao do zemljišta i dozvola

Grad Rijeka početkom listopada 2012. godine raspisao je natječaj za prodaju zemljišta uz riječku zaobilaznicu, a rok za predaju ponuda bio je samo sedam dana. Jedina ponuda koja je stigla bila je ona Joze Kalema. Kako je početkom mjeseca objavio Novi list to je bilo očekivano jer je kao poseban uvjet naveden dokaz o vlasništvu nekretnina a to je mogao priložiti isključivo RI-Petrol. Također, u natječaju je bila navedena mogućnost zamjene zemljišta, što je također odgovaralo Linićevom prijatelju. Naime, Kalem je ponudio oko 8 milijuna kuna za 7000 kvadrata gradskog zemljišta, no umjesto gotovine ponudio je u zamjenu zemljište od 10.694 kvadrata koje je baš bilo potrebno Gradu Rijeci. Naime, kako su odgovorili Novom Listu, Grad Rijeka je Kalemovim zemljištem, koje je dotad razdvajalo dva gradska zemljišta, dobio jedinstvenu vlasničku cjelinu od 20 tisuća kvadrata što je Gradu odgovaralo jer su, kako su ustvrdili, bili stvoreni preduvjeti, za buduću realizaciju nekih projekata.



No, vratimo se na Kalema i zemljište koje je dobio. Nakon svih izračuna ispalo je kako Kalem mora u zamjenu za zemljište na obilaznici doplatiti samo 315 tisuća kuna. Što je i učinio te postao vlasnikom i uskoro počeo s gradnjom pumpe. Kako je pisao Novi list, Kalemova kombinacija činila se suludom u početku, jer se benzinska nalazila iza bukobrana. Nije trebalo dugo vremena, da su započeli radovi na izmještanju bukobrana kako bi se na pumpu moglo ući sa zaobilaznice iako se to na početku činilo nemogućom misijom.

Očito je kad su u pitanju Linićevi prijatelji sve moguće, pa je Kalem prikupio sve moguće dozvole i od Grada i od nadležnog Ministarstva iako prema Generalnom urbanističkom planu Grada Rijeke na tom mjestu nije predviđena benzinska pumpa.

"Ili je Jozo Kalem genijalac koji je izmislio patent za rješavanje problema hrvatske administracije ili je u cijelom poslu imao pomagača. I doista, trag utjecaja na sve institucije koje sudjelovale u realizaciji ovog biznisa, od ARZ-a preko Vlade do Grada Rijeke, vodi prema Kalemovom obiteljskom prijatelju, svemoćnom Slavku Liniću čiji politički usponi koincidiraju s poslovnim uzletima Joze Kalema. Za vrijeme Linićevog boravka u nadzornom odboru INA-e, Kalem je toj tvrtki ‘preoteo’ dio biznisa, a za vrijeme nove Linićeve ere na vlasti Kalemove pumpe niču diljem regije poput gljiva poslije kiše", zaključuje Rijekadanas.

Pročitajte više