Liniću se nikuda ne žuri: Vlada ima jako puno problema, treba nam više vremena

Foto: 

OPOZICIJI se uvijek žuri da što prije preuzme vlast, rekao je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući istup predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji traži istovremene predsjedničke i prijevremene parlamentarne izbore.

Međutim, očito je da Vladi treba cijeli mandat jer su problemi u gospodarstvu ogromni, rekao je Linić u izjavi nakon potpisivanja ugovora HBOR-a i Europske investicijske banke o dva nova zajma.

Smatra da je osiguravanje novca za investicije samo dio gospodarskih problema koje treba riješiti, jer je očito kako se prezaduženo i slabo kapitalizirano gospodarstvo vrlo teško može nositi sa zahtjevima komercijalnih banaka i njihovim kamatama. Sve to se, prema Linićevim riječima, ne da razriješiti preko noći i traži vremena.

"Imat ćemo uvijek različite interese, ali mislim da je (vladajuća) koalicija u Saboru dovoljno snažna i u dovoljnoj većini, da ovakvi zahtjevi neće biti uvaženi", kaže Linić.

Potvrdu stabilnosti saborske većine Linić vidi u donošenju rebalansa proračuna što, prema njegovoj ocjeni, nije bilo lako jer je osim prihodovne smanjena i rashodna strana, ali većina je bila ipak dovoljna da se rebalans prihvati.

Novinare je zanimalo hoće li i kada Vlada regulirati plaće u državnim ustanovama i agencijama, koje su ponegdje više i od plaće predsjednika države.

Linić je odgovorio da Vladin tim za strukturne reforme svakoga tjedna radi na mnogim pitanjima, pa će analizirati i takve plaće.

"To je predmet razgovora i onog trenutka kad Vladin tim nađe rješenje i predloži ga, o tome će raspravljati Vlada", kaže Linić.

Upitan znači li to da je ograničavanje plaća moguće i u Hrvatskoj narodnoj banci, rekao je da ostavlja to pitanje timu koji o tome raspravlja i koji će dati prijedlog Vladi.

"To nije stvar Ministarstva financija. Mi eventualno dajemo podatke", poručio je Linić.

Pročitajte više