Ljajić: Odluka o povratku Šešelja u Haag u roku kojeg odredi Srbija

Foto: Hina

VLADA Srbije nije u utorak raspravljala o slučaju haškog optuženika Vojislava Šešelja za kojeg je iz Den Haaga stigao zahtjev da se vrati u pritvor s privremene slobode na koju je pušten u studenom prošle godine, potvrdio je predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Šešelj će biti tema na nekoj od sljedećih sjednica vlade, ali tek kada Srbija sazna sve aspekte slučaja", rekao je Ljajić za B92, nakon što je, po jučer zaprimljenom zahtjevu iz Den Haaga, Šešelj već u utorak trebao otputovati u scheveningenski pritvor.

Srbija će, po Ljajićevu objašnjenju, od Tribunala zatražiti dodatna objašnjenja, a poruka iz Beograda je i da se "u Srbiji poštuju rokovi Srbije", a ne oni koji su sada postavljeni i koji nisu realno izvedivi.

Šešelj je u međuvremenu beogradskim medijima ponovio da se neće dragovoljno predati, pa je, kako ocjenjuje B92, jedina pouzdana činjenica u 'slučaju Šešelj' da se neće ponoviti 24. veljače 2003., kada je on dragovoljno otišao u Den Haag.

"Neću bježati, ali neću surađivati i neću na svojim nogama ići. Moraju me nositi na aerodrom. Ako se pokrene zakonom propisana procedura za izručenje, ja ću u njoj sudjelovati i iznijeti svoju obranu, ali mislim da je izručenje protupravno", ocijenio je Šešelj.

"Kolateralna šteta"

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da će po zahtjevu Žalbenog vijeća ICTY-a za povratak Šešelja u pritvor postupiti "sukladno domaćim zakonima i principima međunarodnog prava".


U vladi ponavljaju da Srbiju nitko ne može optužiti da ne surađuje s Tribunalom i da je ona "kolateralna šteta potpuno pogrešno vođenog postupka".

Po riječima Saše Obradovića koji u ime Srbije vodi postupak o vraćanju Šešelja u Scheveningen, Srbiji je stigla odluka Žalbenog vijeća koje usvaja zahtjev tužiteljstva i nalaže Srbiji da uhiti Vojislava Šešelja.

Šešelj se 12. studenog 2014., nakon skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag.

Haaško tužiteljstvo je 14. travnja zatražilo da se Šešelju hitno naloži povratak s privremene slobode u pritvor, a njegovi liječnici su u međuvremenu ocijenili da bi, zbog ozbiljno narušenog zdravlja vraćanje Vojislava Šešelja u pritvor Haaškog tribunala "bilo ubojstvo s predumišljajem".

Pročitajte više