Ljubić: Ministar BiH najavom protumjera zbog zabrane izvoza mlijeka izaziva rat s Hrvatskom i EU

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u u toj zemlji, ocijenio je da ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavom protumjera zbog zabrane izvoza mlijeka izaziva rat s Hrvatskom i Europskom unijom te ustvrdio da je ključni problem za mljekare zapravo nerad tamošnjih političara.

"BiH će kroz rješavanje tog problema s EU, ali i s Hrvatskom, pokazati koliko je opredijeljena i spremna za europske integracije. U ovome trenutku pozivam ministra Šarovića i njegove kolege u Vijeću ministara BiH i entitetskim vladama da konačno počnu raditi svoj posao, a ne da provocirajući rat s Hrvatskom rade na štetu proizvođača iz BiH", rekao je Ljubić novinarima nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru.

Vlasti Bosne i Hercegovine pripremile su protumjere Hrvatskoj, odnosno EU u slučaju da se ne omogući izvoz mlijeka iz BiH u EU nakon sastanka zakazanog za ovaj tjedan u Bruxellesu, najavio je ministar vanjske trgovinske i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. Hrvatska je uložila prigovor na izvoz mlijeka iz BiH u EU tvrdeći da mljekare i cijeli sustav proizvodnje na udovoljava europskim standardima. Nakon toga su predstavnici vlasti iz BiH razgovarali s dužnosnicima za hranu i veterinarstvo u Bruxellesu tražeći da se otklone zapreke za izvoz mlijeka.

Nužan dijalog

"Taj problem treba rješavati u dijalogu i u skladu s europskim standardima s ciljem da BiH pokaže opredijeljenost prema EU. Meni je žao što proizvođači iz BiH (...) ne mogu izvoziti robu, a to je zato što nadležna tijela u BiH ne rade svoj posao", istaknuo je Ljubić.


Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a drži da se Šarović nastoji pokazati velikim Srbinom otvarajući trgovinski rat s EU i Hrvatskom.

"Postavlja se pitanje u čijem interesu (Šarović) radi. Očito se ne radi u interesu proizvođača mlijeka, jer oni ne mogu izvoziti robe u EU", dodao je Ljubić.

Pozvao je predstavnike vlasti obiju država na dijalog kako bi riješili problem. Kazao je da prema informacijama kojim raspolaže Šarović nije niti pokušao komunicirati s hrvatskim ministrima Tihomirom Jakovinom ili Ivanom Vrdoljakom.

Pročitajte više