Ljubljanski gradonačelnik i bivši direktor Mercatora: 2001. Todorić pregovarao o prodaji Konzuma Mercatoru

Ilustracija: HTV

LJUBLJANSKI gradonačelnik Zoran Janković te, među ostalim, bivši direktor Mercatora, komentirao je u današnjoj emisiji Nedjeljom u dva preuzimanje tog slovenskog trgovinskog diva od strane Agrokora Ivice Todorića.

Mercator je, kako ističe, u njegovo vrijeme bila najjača trgovačka kuća u regiji. "Mercator je jedina trgovačka firma koja je dobila priznanje za najbolje poduzeće u nekoj zemlji. Obično to dobivaju IT ili farmaceuti. Povećan je broj zaposlenih za osam tisuća, raširio se u regiju i dalje", istaknuo je.

Rekao je da je Mercator 2001. godine pokušao kupiti Konzum, ali Ivica Todorić je postavio previsoku cijenu, a "s Todorićem je teško pregovarati".

O Mercatoru, osim njegovih zaposlenika, ovisi 60 tisuća radnih mjesta iz proizvodnje i poljoprivrede


"2004. Todorić, Mišković i ja smo razgovarali o tome da bismo udružili tri firme. Bila su dva problema, glavni je bio što su oni bili privatni vlasnici, a ja, kako su rekli, socijalistički direktor koji može biti smijenjen svakoga dana, a tako je i ispalo. Da se mene pita, ja bih išao na udruživanje tih dviju firma", rekao je.

Na pitanje koji bi mogli biti Todorićevi sljedeći potezi, Janković je rekao da to ne može znati te dodao što bi on učinio. "Ja bih zadržao obje robne marke, Mercator bi morao ostati u Sloveniji, Bosni i Srbiji, a Konzum u Hrvatskoj. Mislim da je taj posao, prema mog mišljenju, strahovito zanimljiv. Ja sam, osobno, za to da Mercator bude zadruga dva milijuna slovenskih kupaca, s tim da dioničari imaju posebne popuste", istaknuo je.

"Vlasnici Mercatora su državne banke u koje je Slovenija mnogo uložila. Tu je 60 tisuća radnih mjesta izvan Mercatora, cijeli lanac proizvodnje i poljoprivrede. U vrijeme kada sam bio direktor, nije bila državna filozofija da se da prednost slovenskim proizvođačima, nego naša. Ako damo slovenskim proizvođačima da zarade, imat će novac za potrošiti ga u našim trgovinama", rekao je.

Pročitajte više