Lom na splitskom sudu: Zamjenica šefa Odjela dala ostavku, predsjedniku isplivale stare ovrhe

Foto: mreza.tv

POSLJEDNJIH dana prilično je živo na splitskom Općinskom sudu. 

Predsjednika Gorana Čolaka, bivšeg šefa Ovršnog odjela, mora da je iznenadilo negodovanje brojnih građana koji su se potužili Slobodnoj Dalmaciji kako su im tek ovih dana na naplatu stigle ovrhe stare - 10 godina?!

> Reagiranje Gorana Čolaka, predsjednika Općinskog suda u Splitu

Isplivale brojne ovrhe stare po 10 godina, a za predsjednika suda izabran šef Ovršnog odjela

Građani se žale da ih sada terete za kamate za koje je kriv neažurni sud. Mnogima su kamate uvelike nadrasle glavnicu. Ne zna se koliko je takvih predmeta. Pitali smo sud, kao što smo pitali i predsjednika Čolaka što se događalo s tim ovrhama dok je vodio Ovršni odjel. Nikakav odgovor nismo dobili. Ne čudi, jer što očekivati od čovjeka koji je za glasnogovornicu Kaznenog odjela stavio ženu koja uopće ne radi jer je mjesecima na porodiljnom.

Ne zna se zbog čega je to Čolak napravio jer je nedavno u govoru porotnicima posebno istaknuo ulogu medija koji predstavljaju javnost i koji će zasigurno biti zainteresirani za njihov rad. Pripremio je Čolak porotnike, ali sebe i sud kao da je smetnuo s uma.

Tajnica na Ovršnom odjelu završila u zatvoru, sudac i šef ništa nisu znali

Svakako se postavlja pitanje kako se uz toliki broj neriješenih ovrha Čolak nametnuo Državnom sudbenom vijeću kao najbolji kandidat za šefovsku poziciju? Izabran je unatoč aferi sa skidanjem zabilježbe vile u Lokvi Rogoznici u korist najbogatijeg policajca Josipa Čelića. Kako se to dogodilo, nije najjasnije, Čolak se pravdao tehničkom greškom. Greška ili ne, nikakvog utjecaja na njegov izbor, nije imala.

Ovršni odjel je par godina prije toga pogodio nezapamćen skandal. U zatvoru je zbog USKOK-ove istrage završila tajnica ovršnog suca Stipe Masle koji, kako se pokazalo, uopće nije bio upoznat s kriminalnim radnjama u svom uredu, kao što ni šef Čolak nije bio upoznat s kriminalnim radnjama na odjelu. 

Zamjenica predsjednika Kaznenog odjela dala ostavku

Živo je danas bilo i na sastanku Kaznenog odjela. Novi šef Mile Rebić predstavio je novog zamjenika Tomislava Zlodru. Donedavna šefica Odjela Marina Boko podnijela je ostavku na mjesto zamjenice prije dvadesetak dana. Nije htjela obrazlagati zbog čega, ali kako doznajemo, nije se slagala s radom novog šefa i najnovijom preraspodjelom tzv. starih predmeta. Odlučeno je da se stari predmeti sudaca koji ih nisu riješili, daju onima koji su ih riješili. Takva odluka, razumljivo, nije naišla na odobravanje onih koji su se u većoj mjeri riješili starih predmeta. Bilo je čak mišljenja da se zbog nerada na tim predmetima protiv određenih sudaca povede stegovni postupak, ali takva opcija nije prihvaćena. Sudac Rebić naglasio je da se preraspodjela radi po nalogu predsjednika Županijskog suda Marijana Miletića.

Suci oslobođeni norme

Osim što se preraspodjeljuju stari predmeti, moraju se raspodijeliti i predmeti dvojice sudaca koji su 100 posto oslobođeni norme. Član Državnog sudbenog vijeća Mijo Galijot, koji je, između ostalih, sudjelovao u odabiru Čolaka za predsjednika, oslobođen je norme zbog praćenja sudske prakse i DSV-a, dok je Marijo Franetović, čitateljima Indexa dobro poznat sudac zadužen za slučaj Jadroplov, odabran za zamjenika predsjednika Čolaka pa temeljem toga dobiva pravo na oslobođenje norme, tj. predmeta. Koliko je poznato, sudac Franetović trebao bi dovesti slučaj Jadroplov do kraja.

Što će biti s Popadićem?

Uskoro bi trebala biti poznata i sudbina Josipa Popadića, koji je unatoč pravomoćnoj presudi za davanje lažnog iskaza, još jednom postavljen za šefa solinske ispostave Općinskog suda. Upravo je Čolak, odmah po zasjedanju u šefovsku fotelju, na intervenciju ministra Orsata Miljenića, zatražio najstrožu stegovnu mjeru, a to je razrješenje sudačke dužnosti. Prethodnih Ivica Botica nije napravio ništa premda Popadić tvrdi da ga je upoznao i s postupkom i s presudom. Popadić se lani natjecao za mjesto na Županijskom sudu, a DSV nije napravio ništa unatoč tome što ih je Sudačko vijeće Županijskog suda upoznalo da se protiv njega vodi kazneni postupak. Popadić smatra da je njegov slučaj u zastari i da će nastaviti suditi. 

 

 

 

Pročitajte više