Londonska policija spriječila teroristički napad na Vojnoj paradi

Screenshot: YouTube

PLAN džihadista da detoniraju bombu iz kućne radinosti na jučerašnjem vojnom maršu u Londonu osujetila je britanska policija, piše Daily Mail.

Službenici su potvrdili kako su dobili informacije o ISIS-ovom detaljnom planu da napadnu vojnike i veterane na događaju Dan vojnih snaga, u blizini baraka gdje je prije dvije godine ubijen vojnik Lee Rigby. Vojnici i veterani koji su trebali biti meta napada dio su jedinice poginulog Rigbyja.

Džihadist je plan napada otkrio policajcu u civilu

Vojni marš bio je meta džihadista koji se prije nalazio u Birminghamu, a koji je policajcu u civilu za kojeg je vjerovao da je njegov istomišljenik objasnio kako konstruirati smrtonosni eksploziv iz kućne radinosti, gotovo identičan onome koji se koristio u masakru na bostonskom maratonu 2013. godine.

Jedna od vodećih figura ISIS-a Junaid Hussain navodno je rekao Britancu koji je radio u civilu, odnosno u tajnosti, da će "događaj biti značajan".

"Udarit ćemo snažno na nevjernike. Udariti u vojnike na njihovom vlastitom tlu. Vojnici koji su služili u Iraku i Afganistanu bit će prisutni. Uskoči u gužvu i detoniraj bombu", rekao je navodno.

U maršu je trebalo sudjelovati 250 vojnika i veterana

Policija je jučer potvrdila da su znali za zavjeru, koja je trebala biti jednako smrtonosna kao jučerašnja tragedija u Tunisu, no umjesto korištenja metaka htjeli su napraviti masakr uz pomoć bombaša samoubojice.

"Usko surađujemo s organizatorima manifestacije i parade. Postoji plan događaja i imat ćemo službenike koji će konstantno patrolirati područjem. Policija zajedno s partnerima sigurnosti svjesna je terorističkih prijetnji koje bi se mogle manifestirati, ali i individualaca koji žele inspirirati i potaknuti ostale da počine napade protiv Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je jučer glasnogovornik policije.

Eksplozija je bila namijenjena da uništi vojnike iz jedinice ubijenog Leeja Rigbyja, piše The Sun, koji su uz još 250 vojnika i veterana trebali sudjelovati u maršu.

Pročitajte više