Loše veze između Baukovih Pučišća i Ostojićevih Povlja: Nakon ministarske pruge i ministarska cesta?

NAČELNIK Pučišća, HDZ-ov Marino Kaštelan, pojasnio je Indexu kako je došlo do uvođenja katamaranske linije iz Splita za Brač. Pruga je već dobila popularni naziv ministarska zato jer katamaran državnog brodara Jadrolinije plovi za Pučišća Arsena Bauka i Povlja Ranka Ostojića. Liniju je odobrio SDP-ov ministar prometa pa nas je zanimalo kako to da nije bilo lokalne inicijative za vrijeme dok je ministarstvo vodio stranački kolega Božidar Kalmeta.

HDZ-ov načelnik: Hvala Vladi

"Moram priznati da ovakav zahtjev nismo uputili prethodnoj Vladi, barem ne Pučišća. Ovdje smo smatrali pragmatičnim inzistirati na jednom od predizbornih obećanja ove Vlade i ja im se u ime građana Općine Pučišća zahvaljujem da su ga ispunili. Linija koju smo usuglasili sa pomoćnikom ministra Nikolom Mendrilom i kapetanom Ivanom Franičevićem iz Agencije za obalni linijski promet bila je zasad jedina moguća i nismo, obzirom na dosta neprikladan plovidbeni red očekivali ovoliki interes putnika. Tim više nadamo se da ovo neće biti priča samo za jedno ljeto", kaže Kaštelan.

Nekad se za Pučišća i Povlja plovilo svaki dan, no pruga je ukinuta početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sabor je donio odluku da se zamijeni obalnom cestom Supetar - Postira - Pučišća - Povlja, no dio ceste od Pučišća do Povlja od 15-ak kilometara nikada nije izgrađen i to je srž problema, pojašnjava Kaštelan.

Nakon ministarske pruge i ministarska cesta?

Srećom, nešto se na tom području ipak napravilo.

"Općine Pučišća i Selca zajedničkim su snagama izradile novo idejno rješenje te ceste koje je prihvaćeno kroz nacrt prijedloga županijskog Prostornog plana. Upravo je završena izgradnja rotora u Pučišćima vrijednog 6 milijuna kuna, koji predstavlja početak ceste prema Povljima. Postojeća obilaznica od 2,8 kilometara kategorizirana je kao županijska cesta i dio je buduće trase do Povalja. Osim dosadašnje snažne podrške župana ante Sanadera i ŽUC-a na čelu sa Zlatkom Čaljkušićem, trebat će nam i pozitivan stav Vlade i pomoć pri kandidaturi ovog projekta za strukturne fondove EU-a. Prema mojim dosadašnjim kontaktima s predstavnicima Vlade, mislim da na tu podršku možemo ozbiljno računati", zaključio je Kaštelan. Srećom pa u Vladi sjede i ministar iz Pučišća i ministar iz Povlja.

Pročitajte više