Lov na hrvatske bogataše koji su skrivali novac u HSBC-u: Na listi nogometaš, poduzetnik, producent...

Foto: Guliver Image / Getty Images

I HRVATSKA je krenula u lov na bogataše koji su izbjegavali plaćanje poreza skrivajući svoj novac u švicarskoj banci HSBC, potvrđeno je za Index iz Vlade RH.

> Mutni poslovi "teški" 100 milijardi dolara: Bankarski div HSBC poslovao s diktatorima, ali i s Hrvatima

> Swiss Leaks: Dok drugi pokreću istrage, u Hrvatskoj nitko neće maknuti prstom

> Swiss Leaks: I obitelj Lukšić sakrivala novac u švicarskim bankama?

"Ministarstvo financija jutros je zatražilo preko Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca podatke o hrvatskim građanima koji su klijenti švicarske HSBC banke kako bi se utvrdilo je li bilo poreznih utaja od strane hrvatskih građana", stoji u odgovoru na upit kojeg smo dobili od glasnogovornika Vlade Nikole Jelića.

"Porezna uprava i Ured za sprječavanje pranja novca kontinuirano surađuju s istim institucijama u europskim zemljama, te će tu suradnju iskoristiti i u ovom slučaju", tvrde iz Vlade.

77 tajnih računa povezanih s Hrvatskom

Podsjećamo, Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo razotkrio je tajne bankovne račune koje je švicarska banka HSBC otvarala za klijente koji su željeli izbjeći plaćanje poreza u matičnim zemljama. Na računima koji su razotkriveni u aferi Swiss Leaks pohranjeno je više od sto milijardi dolara.

U aferu Swiss Leaks, prema podacima koje je objavio Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo, umiješano je i 37 osoba koje su povezane s Hrvatskom, od čega su trećina hrvatski državljani.

Ukupno 40 klijenata povezanih s Hrvatskom je u razdoblju od 1977. do 2006. otvorilo 77 tajnih računa u švicarskoj banci HSBC. Trenutno takvih klijenata ima 37, od čega ih 27 posto drži hrvatsku putovnicu ili državljanstvo. Navedeni klijenti u Švicarskoj su ukupno pohranili 33,2 milijuna dolara, a najveći pojedinačni klijent na svojim računima ima 10,7 milijuna dolara.

Miljenić: Istražit će se jesu li i hrvatski građani sudjelovali u utaji poreza preko HSBC-a

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je danas u Lepoglavi da će se istražiti jesu li u izbjegavanju plaćanja poreza kroz privatne račune u britanskoj banci HSBC sudjelovali i hrvatski građani.

Komentirajući, na zahtjev novinara, medijske tvrdnje da su i hrvatski klijenti otvarali 'crne račune' u HSBC-u Miljenić je kazao da će dio naših sugrađana koji su na taj način izbjegavali plaćanje poreza "taj porez platiti" dok će u određenim slučajevima i kazneno odgovarati jer izbjegavanje plaćanja poreza predstavlja kazneno djelo.

"Svi živimo ovdje i moramo plaćati porez", kazao je ministar.

Podsjetio i da se sve zemlje bore protiv utaje poreza i da je tu vrlo bitna međunarodna suradnja. Miljenić je kazao da su nekada bankarske tajne predstavljale veliki problem, da ga predstavljaju i danas, ali da te barijere nestaju jer je riječ o problemu s kojim se svi zajedno moramo boriti.

Od Hrvata na crnoj listi vlasnik restorana, filmski producent, nogometaš...

"U podacima banke pišu imena, prezimena, brojevi računa, profesije - pa tako vidim da je tu jedan vlasnik restorana, filmski producent, nogometaš, teniski djelatnik, poduzetnik - a najviši iznos novca jednog Hrvata je 11,1 milijun dolara", kazao je reporter Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) Will Fitzgibbon, prenosi N1.

Pročitajte više