Lov na najveće investitore: Od idućeg tjedna natječaji za konzultante koji će pronaći strateške ulagače u HEP, HAC i ARZ!

OD IDUĆEG tjedna Vlada kreće u lov na najveće investitore kako bi promijenila negativni gospodarski trend i preduhitrila mogući pad kreditnog rejtinga države u rujnu. Prvi potez je odluka o natječaju za konzultanta koji će Vladi RH donijeti najbolje ponude potencijalnih koncesionara za Hrvatske autoceste (HAC) i Autocestu Rijeka-Zagreb (ARZ).

Tu odluku, koja prethodi raspisivanju natječaja za monetizaciju hrvatskih autocesta, Vlada će najvjerojatnije donijeti već idućeg ponedjeljka, iako je najavljivana za rujan. Očekuje se javljanje većeg broja uglednih konzultantskih kuća i najvećih svjetskih banaka, među kojima su JP Morgan, Goldman Sachs i Macquarie grupa iz Australije.

Natječaj za konzultanta raspisat će Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture čiji je šef Siniša Hajdaš Dončić nedavno iznio detalje ambicioznog plana restrukturiranja HAC-a i ARZ-a. "Hrvatskoj iduće godine stižu veliki anuiteti otplate duga i, ako je moguće smanjiti javni dug koncesioniranjem autocesta, osobno nemam ništa protiv toga. Koncesija nije prodaja", izjavio je nedavno ministar Hajdaš Dončić.

Najavio je da bi, ukoliko dođe dobra ponuda koja će riješiti pitanje refinanciranja HAC-a, iznos od 60 lipa po litri goriva, koji sad ide za otplatu autocesta, mogli uzeti HAC-u i preusmjeriti ih u željeznice ili Hrvatske ceste. Prije moguće koncesije, Ministarstvo namjerava objediniti poduzeća HAC i ARZ, iz kojih će izdvojiti sve ono što nije njihov core biznis.

Uskoro i natječaji HEP-a te Ministarstva zdravlja za gradnju nove riječke bolnice


Na inicijativu Ministarstva gospodarstva idućeg bi tjedna i Hrvatska elektroprivreda (HEP) trebala raspisati natječaje za strateškog partnera koji će financirati najveće HEP-ove projekte: TE Plomin C te hidroelektrane Ombla i Dubrovnik 2.

Očekuje se i da će u kolovozu biti raspisan natječaj Ministarstva zdravlja za jednu od najvećih investicija u zdravstvu, za gradnju nove riječke bolnice vrijedne približno 250 milijuna eura, po principu javno-privatnog partnerstva. 

Pročitajte više