Lovrić Merzel savjetnicima i vijećnicima odobrila naknade u iznosu od 5,5 milijuna kuna

Foto: Hina/Sisak.info

PORTAL Sisak.info je u posjedu informacija o naknadama isplaćenima savjetnicima bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

Prema pisanju portala, rekorder po naknadama bio je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika Milivoj Tičarić, koji je bio jedan od najgorljivijih pobornika nedavnog povisivanja naknada za vijećnike Županijske skupštine.

Tičarić je isticao kako je u teškoj situaciji i da nema s čime hraniti djecu iako je do 2014. uz dobro plaćeni posao u Domu kulture od 2009. do 2014. dobivao i naknade za usluge županici u ukupnom iznosu od 876.093,58 kuna. Tičarić je trenutačno na otkaznom roku uz uvjete za prijevremenu mirovinu.



USKOK u istražnom nalogu protiv županice izrijekom spominje i da je iz županijskog Proračuna, po njenom nalogu, Županija platila dva DSU-ova stranačka ručka i skupa.

Uz Tičarića, koji je rekorder u primanjima, županica je izdašno nagradila i čelnika županijske skupštine Željka Soldu (HSP) s ukupnim iznosom od 843.043,40 kuna u istom razdoblju. Soldi su javnim novcem pokriveni troškovi automobila, mobitela, nabave računala i tableta, a kao vijećniku i savjetniku županice, predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a i čelnik Skupštine je ukupno primio 633.790,59 kuna. Uz navedeno, Soldo, koji je kao pripadnik HOS-a ranjen u Vukovaru, prima vojnu mirovinu.



Njegovu prethodniku na čelu skupštine Željko Kardaš (HSP) isplaćeno je u šest godina 810.096 kuna naknada za vijećnika, savjetnika županice, čelnika Skupštine i člana NO-a Simore. I on je vojni umirovljenik, navodi Sisak.info.



Najplaćeniji SDP-ovac je Juraj Lisak iz Kutine, radnik Petrokemije. Njegov je trošak za županiju u šest godina bio 798.004,35 kuna što uključuje naknade za vijećnika, savjetnika županice i člana Upravnog vijeća SIMORE.



Njegova stranačka kolegica iz Novske Milena Pavković-Novotni u istom je razdoblju za svoje članstvo u savjetu županice, Skupštini i na čelu Nadzornog odbora Turističke zajednice zaslužila 732.116 kuna.



Još jedan HSP-ovac, Jozo Bilobrk, inače sindikalist iz kutinske Petrokemije, koštao je županiju, od 2009. do 2014. ukupno 635.686,62 kune kao vijećnik i savjetnik županice.



SDP-ovac iz Velike Ludine Marijo Moštak, kao zamjenik predsjednika Skupštine i vijećnik zaslužio je 533.887,97 kuna županijskog novca u šest godina. Inače je zaposlenik županijske bolnice u Popovači.



Pojedinci su se u isplate uključili naknadno, pa je tako čelnik županijskog ogranka Hrvatske stranke umirovljenika, inače ugostitelj, Emil Franjević od 2013. do 2014.  od županije zaradio stotinjak tisuća kuna kao vijećnik i savjetnik županice te član upravnih vijeća turističke zajednice i ŽUC-a. Sličan iznos je zaradio i Rajko Mladenović, čelnik HDRS-a i zaposlenik Županijske razvojne agencije SIMORA.


Njegov stranački kolega Vlado Đaković je za ulogu vijećnika, savjetnika i člana Nadzornog odbora Simore dobio 148.704 kune.



Portal Sisiak.info nije dobio podatke o savjetnicima i vijećnicima iz mandata 2009.-2013. Hašimu Smlatiću (SDA), Gordani Krznarić (tada DC), Milanu Krstiniću (SDSS) i  Milovanu Bojčetiću (SPH).

Ako je suditi prema dobivenim podacima, njihovi se troškovi u tom mandatu kreću oko pola milijuna kuna za svakoga.

Pročitajte više