Lovrić na konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Litvi: Potvrđen Akcijski plan za spremnost

Foto: osrh.hr

NAČELNIK Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić sudjelovao je na konferenciji Vojnog odbora NATO članica održanoj 19. i 20. rujna u Vilniusu u Litvi, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Na konferenciji je izvršena detaljna analiza razvoja situacije u četiri kritična područja, Rusiji i Ukrajini, Africi i Sahelu, na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi te Aziji i Pacifiku.

Prijetnja rastuće nestabilnosti

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, general Knud Bartels naglasio je kako se narodi i teritoriji članica Saveza danas nalaze pod prijetnjom rastuće nestabilnosti i gomilajućih transnacionalnih i multi-dimenzionalnih prijetnji.

Najveća NATO odgovornost je zaštiti i obraniti teritorij Saveza, 28 država članica, protiv bilo koje strateške i/ili hibridne prijetnje. Iz ovog razloga, članice su se na samitu u Walesu složile oko Akcijskog plana za spremnost, koji će ojačati NATO kolektivnu obranu i osigurati da je Savez spreman uhvatiti se u koštac s bilo kakvim sigurnosnim izazovom. To je jasna obveza koja demonstrira odlučnost, solidarnost i koheziju Saveza, navodi se u priopćenju.

Snage visoke spremnosti

Iz vojne perspektive NATO Savez će osigurati prave snage i pravu opremu na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Izgradit će snage vrlo visoke spremnosti, sposobne da se razmjeste u vrlo kratkom vremenu. Ove snage će biti održive, vidljive, uvjerljive, agilne i balansirane. Stvaranje ovih snaga zahtijeva temeljitu studiju na temelju smjernica i uputa sa ove konferencije, a razmotrit će se i povećanje stupnja spremnosti postojećih struktura, kao što su NATO Snage za odgovor (NATO Response Force).

Također, na sastanku je izražena zahvalnost svima onima koji su proteklih 13 godina sudjelovali u NATO vođenoj operaciji ISAF zajedno s Afganistanskim snagama sigurnosti.

Nova misija u 2015. godini: "Resolute Support"

Početkom sljedeće godine planirana je nova NATO neborbena misija u Afganistanu, "Resolute Support", a čiji je cilj nastaviti savjetovati i mentorirati Afganistanske snage sigurnosti.

Na konferenciji je načelnik združenog stožera Češke Republike, general Petr Pavel, odabran na dužnost Predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a s početkom mandata u lipnju 2015. godine, stoji u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a .

Pročitajte više