Lovše je bio ključni Agrokorov lobist i operativac u Sloveniji: S Todorićem se trebao sastati i na dan uhićenja!

Foto: Dnevnik.si

SLOVENSKI Dnevnik, kako navode, odlučio je objaviti dio razgovora između Tomaža Lovšea i Ivice Todorića smatrajući da se radi o javnom interesu. Kao ključni argument navode posao oko kupovine Mercatora, najvećeg slovenskog trgovca i najvećeg poslodavca u Sloveniji, vrijedan od pola milijarde eura. Osim toga, dva najveća vlasnika Mercatora usko su povezana s državom.

Podsjetimo, slovenski su kriminalisti, prisluškujući, sada pritvorenog, bivšeg vlasnika slovenskog Dinersa, snimili njegov razgovor s Ivicom Todorićem, vezan uz prodaju Mercatora, piše slovenski Dnevnik. Tomaž Lovše je dugo vremena bio spominjan kao Todorićev lobist u ovom poslu, iako je on to demantirao, a Dnevnik javlja kako je on bio ključni Agrokorov lobist i operativac u Sloveniji! Prema njihovim informacijama Lovše i Todorić trebali su se sastati na sam dan Lovšeovog uhićenja, no njegov put u Zagreb spriječila je policija. Lovšea se sumnjiči da je iz Dinersa na svoje druge tvrtke u inozemstvu prebacivao novac te time oštetio tvrtku za najmanje 9 milijuna eura. Lovše je, inače, jedan od najbogatijih Slovenaca, no ostao je bez tvrtke jer nije podmirivao potraživanja prema trgovcima, zbog čega više desetaka tisuća Slovenaca nije moglo koristiti svoje Diners kartice. Kako je prije dva dana objavila Radio-televizija Slovenija, Visoki sud potvrdio je odluku Okružnog suda o produljenju pritvora Lovšeu zbog opasnosti od bijega, koji će stoga u pritvoru biti do 7. studenog. Njegovi odvjetnici podnijeli su zbog toga ustavnu tužbu, smatraju da ne postoji opravdana sumnja za kazneno djelo za koje se tereti njihov klijent te da produljenje pritvora krši njegova ustavna prava.

Ivica Todorić je 28. lipnja razgovarao s Lovšeom o problemu koji je imao sa više banaka, koje mu nisu htjele odobriti kratkoročni kredit, a koji je bio potreban za zatvaranje transakcije kupnje Mercatora. Snimka razgovora, na koju se poziva slovenski Dnevnik pokazala je da se radi o Intesi, Commerzbanku te austrijskom Bawagu. Lovše je rekao da će razgovarati s čovjekom koji može utjecati na rješavanje tog pitanja.

Prema pisanju Dnevnika, radi se o šefu Goldman Sachsa za srednju i istočnu Europu, Alexu Dibeliusu. U razgovoru se spominje i Janko Medja, direktor Nove ljubljanske banke, protiv kojeg je nedavno pokrenuta istraga zbog korištenja povlaštenih informacija pri trgovanju dionicama Mercatora, jer je kao upućena osoba u proces prodaje mogao imati informacije kojima ostali ne raspolažu.
 

Pročitajte više