Luka Podrug (HČSP) o Gay Prideu: Ministar Ostojić ne priznaje zakon, ovo je akt političkog nasilja!

DANAS na splitskom Gradskom vijeću Hajduk žica kredit od 60 milijuna kuna. Počelo je minutom šutnje za preminulog vijećnika Boška Knezovića, a nastavilo inicijativom HČSP-ovog vijećnika Luke Podruga.

Opasan presedan

"Gradsko vijeće treba se očitovati o paradi i činjenici da ministar Ranko Ostojić ne priznaje legitimnu odluku o mjestu održavanju Pridea. Dužni smo upozoriti, jer se radi o opasnom presedanu. S Grada Splita treba skinuti odgovornost za izgrede koje ovaj ministar očito priželjkuje. Radi se o izuzetno ozbiljnom nesporazumu koji može izazvati vrlo teške posljedice. Ovo je događaj koji Split stavlja u žižu interesa, a ovo što ministar čini, to je akt političkog nasilja. U nijednom gradu ministar ne može određivati gdje će se održavati skup. Svojim potezom je doveo vrlo velik broj djelatnika MUP-a u neugodnu situaciju da moraju provoditi nezakonite odluke. Ovo će za posljedicu imati kaznenu i političku odgovornost", naveo je Podrug. Pravnik je, kaže, pa zna o čemu govori.

Baja branio Ostojića slabašno i neuvjerljivo

"Ovo je dolijevanje ulja na vatru. Pale su teške riječi. Ministar je odgovoran za sigurnost svakog građanina u Hrvatskoj. Ne vidim nijedan element da bi se moglo izgovoriti takve teške riječi u odnosu na ponašanje ministarstva, jer se ono ponaša u skladu sa zakonom da zaštiti one koji će se okupiti. Ministarstvo bi postupilo protuzakonito kada ne bi postupilo kako je postupilo. Ja pozivam na mir i toleranciju", reternirao je Marin Jurjević Baja. Kako znamo, nije u najboljim odnosima sa ministrom Ostojićem pa je i ova obrana SDP-a bila prilično mlaka i neuvjerljiva. 

SDP-ov gradonačelnički kandidat Ivo Baldasar bio je, pak, puno žešći. Posve neuobičajeno za njegov diskretni stil, vrlo je angažirano zatražio da se rasprava o paradi i Ranku Ostojiću makne s dnevnog reda, jer su se vijećnici danas okupili kako bi vidjeli što s Hajdukom, a ne paradom.

Mala je od toga bila korist, jer se očito radilo o već dogovorenom scenariju, kojeg je "otvorio" Podrug, nastavio Baja, a zaključila šefica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, koja je prijedlog HČSP-a na koncu ipak dala na glasanje.

HČSP: "Ministar ima zadatak izazvati eksces"

"Poanta priče nije u paradi. Mi trebamo kazati premijeru da Grad određuje mjesto, a ne ministar. Ja vas zaista molim da se o tome glasuje. Vi budite protiv, ako želite", pozvao je Podrug.

"Radikalizira se situacija, potencira nasilje. Molim vas za razboritost", pozvao je Goran Kovačević, šef splitskog HNS-a.

"Nevjerojatno kako kolega poziva na toleranciju, a moj prijedlog naziva pamfletom. Ministar ima zadatak izazvati eksces u Splitu...", nije se dao razuvjeriti Podrug.

"Ja osuđujem izjavu ministra da parada mora biti na rivu. Ulazimo u opasnu situaciju da nam policija određuje što će raditi demokratski izabrana vlast u Splitu", zaključio je vijećnik HDZ-a Mirko Ramljak.

Podrug je za svoj zaključak o Ostojiću i paradi skupio 13 glasova. Baja je pozvao SDP-ovce van dvorane. Vratili su se nakon 10 minuta i kazali da su oni za uvažavanje razlika i da su svi dobrodošli u Split.

Pročitajte više