Luka Roguljić, kandidat HDSSD-a za splitskog župana: Pokrenut ćemo tvornicu lijekova

Foto: Index

LUKA ROGULJIĆ, splitski gradski vijećnik HDSSD-a, ulazi u trku za župana splitsko-dalmatinskog. Danas je predstavio svoju kandidaturu, a odmah potom na Radio Splitu ukrstio koplja s protukandidatima Zlatkom Ževrnjom i don Ivanom Grubišićem.

"Don Ivane, jeste vi kandidat SDP-a?"

"Za vas Zlatko znam, vi ste HDZ, ali ovdje ne vidim nikoga iz SDP-a. Zar je moguće da stranka koja vlada Hrvatskom, nema svog kandidata za župana? Don Ivane, jeste vi njihov kandidat", bez ustručavanja je pitao Roguljić. 

"Napravit ću sve da splitsku županiju podignem iz kaljuže u kojoj se sad nalazi. Dvadeset godina županijom je vladao HDZ, 16 godina su vodili državnu vlast, i od najveće i najljepše županije mogli su napraviti hrvatsku Švicarsku. Danas, imamo rekordnu nezaposlenost u državi, više od 50 tisuća ljudi, uništeni su svi proizvodni pogoni, a ostaci radništva bore se za isplatu davno zarađenog kroz stečajne i predstečajne postupke", kazao je Roguljić, koji je sebe predstavio kao dijete iz radničke obitelji. Otac mu je bio cjevar u škveru, a majka prodavačica u Prerade. On je, pak, završio Medicinski fakultet i specijalizirao opću kirurgiju. Kao kirurg radi u KBC-u Split.

Prostorni plan, brza cesta i pomorsko dobro

Ako postane župan, Roguljić će se potruditi da se konačno usvoji prostorni plan. "Kilavošću HDZ-ove vlast plan nije donijet, jer su se morale namiriti političke elite. A bez plana, nema ni razvoja. Napravit ćemo reviziju plana, a od županijske skupštine tražit ću konsenzus. Nastavit ćemo radove na cesti Trogir - Omiš, a uredit ćemo i katastarski plan pomorskog dobra, koji se u našoj županiji radit paušalno, po 30 metara, kada nekome ustreba. Time se otvara prostor za razne sumnjive manipulacije i špekulacije. Da se može i drugačije, vidimo na primjeru zadarske županije, koja je kompletno sredila taj posao. Moja administracija bit će brza i efikasna, upiti investitora rješavat će se do 60 dana", naveo je Roguljić. 

HDSSD je stranka regionalnog karaktera pa je Roguljić najavio kako će kao župan tražiti izmještanje dijela državnih agencija iz Zagreba u Dalmaciju, a slično misli napraviti i s državnim poduzećima, poput HEP-a ili Hrvatskih šuma. HDSSD se bori i za otočane. Roguljić će tražiti brže i redovitije povezivanje s otocima, kako bi otočani imali što manje problema za dolazak na kopno i obavljanje potrebnih poslova. Pomoglo bi se i umirovljenicima za rješavanje statusa u domovima, preko MORH-a bi se nastojali dobiti prostori koji trenutačno zjape prazni i neiskorišteni.  

Stop Centru za otpad u Lećevici!

HDSSD-ovci brinu i o prirodi i dalmatinskom krajobrazu kojeg smatraju najvećim resursom županije pa nije iznenađenje da je Roguljić protiv Centra za otpad u Lećevici.

"To je veliki ekocid! Građani se moraju educirati i razvrstavati otpad. Hrvatska uvozi papir i biokompost, a za to nema potrebe. Zalagat ćemo se za obnovljive izvore energije, a u Brisel šaljemo svoj tim da izvuče što više novca iz fondova EU. Ako su Slavonci izvukli 107 milijuna eura, zašto bi mi oklijevali?", pita se Roguljić. 

Tvornica lijekova za 250 novih radnih mjesta

S predsjednikom HDSSD-a Hrvojem Tomasovićem, Roguljić je obrazložio inicijativu za pokretanje tvornice generičkih lijekova.

"Županijske ljekarne imaju promet od 230 milijuna kuna i dobit od 70 milijuna kuna. Već ranije smo tražili da se pokrene tvornica generičkih lijekova, jer je to prirodan način razvoja i poslovanja. Sve je za to spremno. Postoji elaborat, zemljište u Kukuzovcu. Potrebno je samo da netko organizira posao, koji bi donio 200 do 250 novih radnih mjesta", kazali su Roguljić i Tomasović. 

Pročitajte više