MMF i Europska komisija vide različite puteve za izlazak eurozone iz krize: Zdrava rasprava ili opasna podjela?

U JEKU globalne ekonomske krize došlo je do podjele među ključnim igračima odgovornima za budućnost eurozone, prenosi CNN. Nekoliko dana nakon što je MMF upozorio lidere eurozone kako treba poduzeti oštre mjere kako ne bi došlo do globalne katastrofe, potpredsjednik Europske komisije Olli Rehn izjavio je kako se procjene MMF-a "može osporiti".

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska komisija ne mogu se usuglasiti oko toga kojim je putem najbolje krenuti prema budućnosti. Dok milijuni Europljana osjećaju utjecaj strogih mjera štednje, šefica MMF-a Christine Lagarde smatra kako je došlo vrijeme da se "stane na kočnicu", a njemački ministar financija Wolfgang Schauble smatra kako bi sad promjena smjera mogla dovesti do kritičnog gubitka povjerenja u cijeli plan izlaska iz krize.

"Kad se želite popeti veliku planinu i onda se krenete spuštati, planina će vam postati još veća", poručio je Schauble, dok je Rehn samouvjereno poručio kako "čak i MMF može biti podložan kritikama i ne imati zadnju riječ". Rehn je kazao i kako se raduje "zdravoj političkoj raspravi i intenzivnim pregovorima oko budućih koraka".

Pročitajte više