MOL: Spasili smo INA-u od stečaja; Ministarstvo: MOL laže, smanjili su investicije a poslovanje je u padu

Foto: Hina

NAKON što je mađarski MOL zatražio od upravnog odbora INA-e da sazove izvanrednu skupštinu dioničara koja bi trebala odlučiti o isplati izvanredne dividende, u iznosu od dvije milijarde kuna, reagiralo je i Ministarstvo gospodarstva.

MOL: Spasili smo INA-u od stečaja

MOL je u današnjem priopćenju naveo da je spasio INA-u od stečaja te je pretvorio u profitabilnu kompaniju.

"MOL je spasio Inu od stečaja, stabilizirao je njene financije i pretvorio u profitabilnu kompaniju sa značajnim investicijskim potencijalom. Nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o opozivu dozvola za istraživanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dioničari smatraju da Ministarstvo ne podržava povoljnu investicijsku klimu, i da je došlo vrijeme da se dioničarima vrati uloženo“, navode iz mađarskog MOL-a.

Ministarstvo: MOL laže, smanjili su investicije a poslovanje je u padu

Iz Ministarstva gospodarstva navode da je u MOL-ovom priopćenju izneseno više neistina.

Činjenica, koja je dokazana neovisnom stručnom analizom poslovanja INA-e, a koju je prije pola godine izrađena za Vladu RH, pokazala je da je INA u zadnjih 5 godina smanjila rezerve nafte i plina za 23%, da je proizvodnja pala za 30%, prerada za 26%, veleprodaja za 19%, a maloprodaja za 17%, navode iz Ministarstva.

Iz Ministarstva upozoravaju i na drastično smanjenje kapitalnih investicija.

"Također, od 2010. do danas iz godine u godinu kapitalne investicije smanjivale su se stopom od 40 posto godišnje, a smanjuje se i udio u maloprodaji i povećava uvoz naftnih derivata. Istodobno MOL prijeti zatvaranjem rafinerijskih kapaciteta u Republici Hrvatskoj. Sve to potpuno opovrgava navode MOL-a da je stabilizirao poslovanje INA-e, jer činjenice koje su potvrđene u stručnoj analizi su potpuno drugačije; MOL je kroz neispunjenje preuzetih obveza na koje se obvezao prilikom kupnje udjela u INA-i, narušio i energetsku stabilnost Hrvatske, ugrozio investicije i poslovanje INA-e kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu“, navodi se u priopćenju.

Ponovili su i stav vezan uz dozvole za istraživanja:“ Što se tiče oduzimanja odobrenja za istraživanja, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva još je u srpnju 2011. godine donijelo rješenja kojima se INA-i oduzimaju odobrenja za istraživanje na prostoru "Sjeverozapadna Hrvatska" i "Sava", a upravo zbog neispunjenja obveza definiranih samim odobrenjem, a koje je INA bila dužna izvršavati“

"Ministarstvo gospodarstva očekuje od INA-e investicije u istraživanje nafte i plina, posebice u Hrvatskoj, a isplata zadržane dobiti u predloženom iznosu zasigurno bi ugrozila investicijski potencijal INA-e i bila bi štetna za kompaniju“, zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.
 

Pročitajte više