Šef britanske diplomacije: Ukrajina ima pravo koristiti naše oružje unutar Rusije

Foto: EPA

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron obećao je danas tri milijarde funti (3.74 milijarde dolara) godišnje vojne pomoći Ukrajini "sve dok bude potrebno" i dodao da London nema ništa protiv da se oružje koristi unutar Rusije.

"Davat ćemo tri milijarde funti svake godine koliko god dugo to bude potrebno. Upravo smo stvarno ispraznili sve što možemo u smislu davanja opreme", rekao je u intervjuu za Reuters tijekom posjeta Kijevu, dodajući da je paket pomoći bio najveći iz Ujedinjenog Kraljevstva do sada.

"Nešto od toga (opreme) stiže u Ukrajinu upravo danas, dok sam ja ovdje", rekao je.

"Ukrajina ima pravo koristiti oružje unutar Rusije"

Cameron je rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje joj je dostavio London za napade na mete unutar Rusije te da o Kijevu ovisi hoće li to učiniti.

"Ukrajina ima to pravo. Baš kao što Rusija napada unutar Ukrajine, sasvim se može razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu osigurati mogućnost da se brani", rekao je Cameron Reutersu.

Cameron, koji je vodio Ujedinjeno Kraljevstvo od 2010. i 2016. kao premijer, a vratio se u prve političke redove tek prije nekoliko mjeseci, susreo se s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim u svom drugom posjetu Kijevu kao ministar vanjskih poslova.

Glavni britanski diplomat proslavio je objavljivanje dugo odgađanog paketa pomoći od 60 milijardi dolara od strane Kongresa SAD-a.

"To je apsolutno ključno, ne samo u smislu oružja koje će donijeti, već i poticaja moralu koji će donijeti ljudima ovdje u Ukrajini."

Nije odgovorio na pitanje o Trumpu

Međutim, Cameron nije izravno odgovorio na pitanje kako misli da bi mogući reizbor republikanskog kandidata Donalda Trumpa za Bijelu kuću mogao utjecati na američku potporu Ukrajini.

Trump i tvrdokorni republikanci u Kongresu protive se daljnjoj pomoći Ukrajini, uz moguću iznimku zajma.

"Nije na nama da odlučujemo koga će Amerikanci izabrati za svog predsjednika - mi ćemo raditi s bilo kime", rekao je Cameron.

Pročitajte više