Mađarska i Slovenija optužuju Hrvatsku za kršenje europskih zakona

Foto: Hina

Hrvatska je preokrenula politiku primanja izbjeglica i umjesto prihvata pristigle ljude šalje prema sjeveru, što izaziva ljutnju Mađarske i Slovenija, piše BBC citirajući riječi premijera Milanovića da nećemo "postati vruća točka migracije".

I Mađarska i Slovenija optužuju Hrvatsku za kršenje europskih zakona, no u osudama prednjače Mađari čija vlada tvrdi da Hrvatska ohrabruje "masovne kaznene prekršaje".

> Mađarska: Hrvatska će "godinama unazaditi" svoja nastojanja da uđe u Schengen

Hrvatska i Mađarska nemaju sporazum o prijevozu migranata

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto oštro je u petak u Beogradu kritizirao ponašanje hrvatske vlade u migrantskoj krizi optuživši Zagreb da laže o navodnom sporazumu koji su Hrvatska i Mađarska postigle o prijevozu migranata i izbjeglica iz Hrvatske u Mađarsku.

“Nikad nismo sklopili takav sporazum i zamolio bih hrvatske vlasti da prestanu širiti laži”, rekao je Szijjarto novinarima nakon sastanka sa srbijanskim ministrima vanjskih i unutarnjih poslova Ivicom Dačićem i Nebojšom Stefanovićem.

Szijjarto je kritizirao Hrvatsku što izbjeglice bez registracije i odgovarajuće skrbi autobusima prevozi na mađarsku granicu, uz izlike kako je to dogovoreno s mađarskom policijom.


Hrvatska je u petak poslala stotine migranata autobusom do mađarske granice nakon čega ih je Mađarska prevezla autobusima do dviju mađarskih registracijskih točaka u Szentgotthardu i Vamosszabadiju u blizini austrijske granice.

Ograda na granici nema veze sa Srbijom

Szijjarto je objasnio da se žičana ograda u dužini od 40 kilometara prema Hrvatskoj postavlja kako bi se umanjili ili spriječili ilegalni prijelazi migranata, te da ograda na granici sa Srbijom nema nikakve veze sa Srbijom, već da je Mađarska na to bila primorana kako bi zaustavila ilegalne ulaske na svoj teritorij.

Nakon današnjeg sastanka s mađarskim kolegom srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić najavio je da će ministarstva unutarnjih poslova Srbije i Mađarske već sutra ocijeniti da li su se stvorili uvjeti za otvaranje graničnog prijelaza Horgoš, zatvorenog poslije sukoba mađarske policije i migranata koji su pokušali ući na teritorij Mađarske.

Dačić je istaknuo da je to prvi konkretan potez dviju zemalja ka normalizaciji situacije oko migrantske krize, izvijestili su beogradski mediji.

Mađari izbjeglice šalju u Austriju bez koordinacije


Iz Beča javljaju da se Mađarska nije koordinirala o prebacivanju stotina migranata s mađarsko-hrvatske granice do točaka za registraciju u blizini svoje granice s Austrijom, rekao je u petak glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Glasnogovornik mađarske policije rekao je da se migrante, koje je u Mađarsku poslala Hrvatska, prevozi autobusima s granice do dviju mađarskih registracijskih točaka u Szentgotthardu i Vamosszabadiju, u blizini austrijske granice.

Na pitanje je li to bilo koordinirano s Austrijom, glasnogovornik je SMS porukom odgovorio "ne".

Hrvatska je ranije u petak poslala stotine migranata autobusom do mađarske granice.

Vlak s više od 1000 migranata stigao je u petak u mađarsko selo Magyarboly iz smjera Hrvatske, javio je izvjestitelj Reutersa.

Pročitajte više