Mađarski medijski magnat u "potpunom ratu" s Orbanom: Svi urednici podnijeli ostavke

Foto: FAH

MAĐARSKI medijski magnat Lajos Simicska, koji je dosad bio u vrlo bliskim odnosima s predsjednikom vlade Viktorom Orbanom, objavio mu je danas "potpuni rat", optužujući ga da želi uništiti neovisne medije.

Obasipajući Orbana uvredama, Simicska je najavio da će se boriti protiv vladine medijske politike. Nakon tih njegovih izjava, glavni urednici njegovih izdanja neočekivano su podnijeli ostavke. Između ostalih, riječ je o glavnim urednicima televizijske postaje Hir-TV, novina Magyar Nemzet i radija Lanchid, koji su poručili kako se povlače zbog "savjesti".

Simicska je urednike u razgovoru za mađarski internetski portal Index nazvao "izdajnicima", rekavši kako su ga iznenadile njihove ostavke te da traži njihove nasljednike.

Simicska je već ranije spominjao "potpuni rat" ukoliko se vlada "pomiri" s privatnom televizijskom postajom RTL i izmijeni svoje sporne planove o porezu na reklamu u korist RTL-a.

Porez za medije 50 posto

RTL, televizijska postaja u posjedu njemačkog koncerna Bertelsmann trebala je, prema prvotnim vladinim planovima, jedina plaćati najviši porez od 50 posto. Međutim, novi nacrt zakona o porezu na oglašavanje predviđa jednaku poreznu stopu za sve medije.

Simicska smatra da bi to dovelo mnoge tvrtke u nepovoljan položaj te da bi njegova medijska grupacija izgubila milijarde.

Simicska, koji je ranije bio u veoma bliskim odnosima s Orbanom, smatra se jednim od najbogatijih Mađara. Njegovo bogatstvo potječe u velikoj mjeri od javnih poslova koje je davala Orbanova vlada. Orban je međutim u posljednje vrijeme više puta ponovio kako je utjecaj Simicske postao prevelik, a 2014. otpustio je iz vlade neke od ljudi bliskih Simicski.

Smicska želi izbaciti "orbaniste" iz medija

Mađarski mediji nagađaju o mogućem ishodu sukoba. Ako Simicska ostane bez poslova s državom, to bi mogao biti veliki udarac za njegovo medijsko carstvo.

Internetski portal Hir24 prenio je Simicskove riječi da ne isključuje mogućnost da je žrtva političkog atentata. Istodobno je naglasio da će u svojim medijima podupirati kritički ostvrt prema vladi i da će izbaciti "orbaniste" i na njihova mjesta postaviti nove ljude.

Pročitajte više