Mađarski ministar obrušio se na Milanovića: Hrvatska nanosi gospodarsku štetu Mađarskoj i Srbiji

Screenshot: YouTube

MAĐARSKI ministar vanjskih poslova kazao je da je njegova zemlja podvrgnuta nezasluženim napadima hrvatskog premijera Zorana Milanovića te mu poručio da predizbornu kampanju vodi u Hrvatskoj i ne uvlači u nju Mađarsku, prenosi u srijedu MTI.

"Mađarska je podvrgnuta nezasluženim napadima hrvatskog premijera. Vrijeme je da hrvatski premijer vodi borbe u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, a nas iz toga izostavi", kazao je šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto.

Ponovio je da Hrvatska stalno napada Mađarsku zbog načina na koji rješava krizu s migrantima, "pa ipak, za samo jedan dan hrvatski sustav se raspao, a Hrvatska je demonstrativno objavila da neće postupati u skladu s regulativom EU-a (...) već će izbjeglice slati u Mađarsku a da ih ne popiše", kazao je Szijjarto.

Po njegovim riječima, Milanović bez razloga kritizira Mađarsku, ali i Srbiju, podsjetivši da je njegova zemlja primila 230.000 izbjeglica i većinu registrirala. Odbacivši napade šefa hrvatske vlade, kazao je da je "Milanović govorio o 'šou programima'", a da se o životima ljudi ne može na taj način govoriti.

Bez obzira na napade iz susjedstva, istaknuo je Szijjarto, Mađarska brine o izbjeglicama te će i dalje poštivati europske propise.

Srbija i Mađarska imaju blistavu budućnost

Također je upozorio da Grčka i Hrvatska uzrokuju ozbiljne probleme Mađarskoj i Srbiji, uključujući i gospodarsku štetu, ali i kazao da Budimpešta i Beograd žele "učvrstiti gospodarsku suradnju" jer je u "vremenu izazova prijateljstvo još važnije nego inače".


"Uvjeren sam da Srbija i Mađarska imaju blistavu zajedničku budućnost", kazao je Szijjarto i dodao da dvije vlade neće dopustiti da bilateralni odnosi postanu žrtva migrantske krize. Zahvalio se Srbiji što nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske koja od nje traži da izbjeglice šalje u Mađarsku.

Szijjarto je u Senti zajedno sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem otvorio tvornicu "Tisza Automotive".

Bilateralna trgovinska razmjena između Mađarske i Srbije dosegnula je prošle godine rekordnih 1,7 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je porast od četiri posto. Međutim, kazao je, zatvaranje graničnog prijelaza Roszke odrazit će se na brojku na koncu godine.
 

Pročitajte više