Mađarski šef diplomacije: Milanović nas je napadao umjesto da Hrvatsku pripremi za izbjeglički val

Foto: Hina

MAĐARSKI šef diplomacije Peter Szijjarto u petak je u Beogradu kritizirao premijera Milanovića i zamjerio mu zbog prijašnjih izjava u kojima je, kako kaže, oštro napadao Mađarsku jer je današnja dešavanja u Mađarskoj usporedio “s najmračnijim povijesnim događajima u 20. stoljeću, što je neprihvatljivo”.

> Mađari su uvrijeđeni: Ne razgovaramo s Hrvatskom o krizi, napali su nas i odnosi su loši

“On (Milanović) je napao Mađarsku jer se navodno nismo na pravi način odnosili prema migrantima, a i unatoč navodnim pripremama u Hrvatskoj se jučer urušio sustav za prihvat migranata. Bilo bi bolje da je hrvatski premijer iskoristio vrijeme, koje je utrošio za napad na Mađarsku, da njegova zemlja izdrži još dva dana val migranata”, poručio je mađarski šef diplomacije.

Szijjarto je ocijenio kako je vlada u Zagrebu trenutno obuzeta prijevozom izbjeglica do mađarske granice umjesto da im osigura smještaj i odgovarajuću skrb.

“Koja je to europska solidarnost”, upitao je mađarski ministar, ustvrdivši kako se Hrvatska ne pridržava pravila, te da izbjeglice potiče na kazneno djelo jer to ilegalni prelazak upravo i jeste.

> Mađarska i Slovenija optužuju Hrvatsku za kršenje europskih zakona

Ukazujući na namjere vlade u Zagrebu da zemlju uvede u Schengenski sustav, mađarski šef diplomacije poručio je da će se “Hrvatska, ako želi postati dio Schengenske zone, morati još jako dugo pripremati za tako što”.

> Mađarska: Hrvatska će "godinama unazaditi" svoja nastojanja da uđe u Schengen

Pročitajte više