Maja Sever i službeno smijenjena s mjesta urednice "Hrvatske uživo"! HRT: Njen ugovor nije izmijenjen

MAJA SEVER i službeno je smijenjena s mjesta voditeljice i urednice emisije HTV-a "Hrvatska uživo". U razgovoru za Index Sever nam je potvrdila kako je prije tjedan dana usmeno obaviještena o smjeni te da je odmah nakon toga uputila zahtjev za pisanim obrazloženjem HTV-u.

Sever je Indexu potvrdila da u ovom trenutku neke druge osobe vode i uređuju emisiju, ali ih nije željela imenovati. Po pitanju smjene savjetovala se i sa svojim odvjetnikom Čedom Prodanovićem, koji ju je uputio na njezino pravo na dobivanje pisanog obrazloženja.

"Ja sam zatražila pisano obrazloženje i još uvijek ga nisam dobila. Nadala sam se da će se to dogoditi do prošlog petka, ali još uvijek čekam. Moje je zakonsko pravo znati razloge zbog kojih sam degradirana, kao i razloge zbog kojih na HTV-u smatraju da neki drugi ljudi bolje obavljaju taj posao nego ja", ispričala nam je Sever.

S HRT-a su pak priopćili kako ugovor Maje Sever nije raskinut niti na bilo koji način izmijenjen, te da u njemu stoji kako je ona urednik-koordinator u redakciji dnevnog programa HTV-a, a ne urednica ili voditeljica neke specifične emisije. Priopćenje HRT-a prenosimo u cijelosti.

HRT: Ugovor Maje Sever nije raskinut ni izmijenjen

"Maja Sever na HRT-u je zaposlena na radnom mjestu urednik-koordinator u redakciji dnevnog programa.  Njezin ugovor nije raskinut niti na bilo koji način izmijenjen. U ugovorima o radu djelatnika HRT-a ne piše koje će emisije voditi ili uređivati. U skladu s tim ni u ugovoru kolegice Sever ne stoji da je ona urednica ili voditeljica dnevne emisije Hrvatska uživo već urednik-koordinator u redakciji dnevnog programa HTV-a.


Hrvatsku uživo, kao i brojne druge emisije, uređivali su i vodili mnogi naši djelatnici pa su s vremenom preraspoređeni na druge dužnosti unutar HTV-a. Na HTV-u je ukupno 493-oje novinara i urednika i promjene zadataka ili zaduženja vrlo su česte. Iako neki zaposlenici voditeljske poslove drže boljima od nekih drugih jednako plaćenih i odgovornih, raspoređivanje na druge zadatke u opisu istog radnog mjesta nikako ne smatramo degradacijom.

Dapače, nadređeni urednici kolegicu Sever smatraju vrsnom reporterkom, te načelno smatraju kako u ulozi reporterke može dati čak i više nego u ulozi voditeljice. To, međutim, ne znači da se Maja Sever ubuduće neće pojavljivati i u voditeljskim ulogama u emisijama HTV-a
", stoji u priopćenju.

Opomena zbog "neprofesionalnosti"

Podsjetimo, Sever je opomenu pred otkaz dobila krajem mjeseca travnja zbog navodne neprofesionalnosti i kršenja Etičkog kodeksa, a spornim se pokazalo gostovanje Drage Pilsela, koji je kao glasnogovornik don Ivana Grubišića sudjelovao u emisiji nakon što je Nadbiskupija splitsko-dalmatinske suspendirala svećenička prava don Ivana Grubišića. Maji Sever je zamjereno to što svim stranama nije dala jednaku zastupljenost i tretman, iako je priopćenje Nadbiskupije, kao "druge strane" tad pročitano u cijelosti.


Na HTV-u je u posljednjih nekoliko mjeseci zavladala prava "epidemija" dijeljenja opomena pred otkaz, pa su jednaki tretman kao Sever zaradile i njezine kolegice Elizabeta Gojan i Lela Knežević. Prije mjesec dana sve su tri novinarke završile na bolovanju.

"Odradila sam te emisije u uvjetima nemogućim za rad. Ja stvarno ne vidim smisao da opet idem i čekam da me netko zatuče toljagom, ili na mene baci stolicu. A kao što vidimo, ima i toga", kazala nam je tada Maja Sever.

Iako ne može tvrditi da je tome tako, Sever nam je ispričala kako smatra da je smjenu "zaradila" jer je pokušavala javno ukazati na nepravilnosti u radu HRT-a. Ipak, sve dok ne stigne pisano objašnjenje, Sever ne želi donositi nikakve konačne zaključke.

"Radi se o opasnom šikaniranju i prijetnji radu"

Upozorenja zbog stanja na HRT-u stigla su i iz Europe. Europska federacija novinara (EFJ), izrazila je zabrinutost zbog nedavnih događaja na HRT-u. Najveće novinarsko udruženje zbog toga je uputilo pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, premijeru, ministrici kulture i predsjedniku Uprave HRT-a.

"Ove novinarke upozoravaju na stvarne probleme na HTV-u, premda Državno odvjetništvo još uvijek nije dovršilo istragu o mogućoj korupciji na HTV-u. Smatramo da ove prijetnje predstavljaju opasno šikaniranje, što je pak prijetnja neovisnosti HTV-a i radu novinara koji govore o toj situaciji, koja je od iznimne važnosti za sve građane Hrvatske", priopćili su iz EFJ-a.

Pročitajte više