Majka autističnog dječaka iz Splita obratila se šefu HDZ-a: Karamarko, ispričaj se!

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

HRVATSKI političari često koriste termine, ne razmišljajuć' baš previše o značenju i implikacijama.

"Vlada se ponaša autistično. Njih ne zanima ničije mišljenje. Oni su u začaranom krugu svog autizma i nažalost ne vidim rješenje", izjavio je tako nedavno Tomislav Karamarko.

Izjava je duboko pogodila Vesnu Golemac, predsjednicu Vijeća roditelja splitskog Centra za autizam. Zatražila je od Karamarka javnu ispriku. Indexu je ukratko pojasnila zbog čega.

"Dužna sam reagirati kao roditelj 12-godišnjeg dječaka s dijagnozom autizma i kao majka djeteta sa 100-postotnim invaliditetom jer on ne može sam govoriti u svoje ime. 

Osobe s autizmom zbog svojih teškoća ne mogu komunicirati i zaista se nalaze u svom svijetu, ali vjerujem da hrvatski rječnik ima dovoljno izraza kojima se može opisati nesposobnost pojedinca ili stranke u vođenju politike.

Termin autizam opisuje biološki razvojni poremećaj mozga i kao takav je veoma složen. Ne zna se zbog čega nastaje, niti postoji lijek. Roditelji se susreću s velikim problemima, od dijagnostike, rehabilitacije, uključivanja u redovni sustav, odnosno, integracije i socijalizacije, što je u našoj zemlji veliki problem, bez obzira na razne zakone, pravilnike i povelje osoba s autizmom.

Od gospodina Karamarka očekujem javnu ispriku roditeljima, djeci i obiteljima koje žive s autizmom i pokušavaju na sve načine osposobiti svoju djecu da ne budu teret ovog društva.

Uz dužno poštovanje prema gospodinu Zlatku Ževrnji, kao kandidatu HDZ-a za župana splitsko-dalmatinskog, te gospodinu Anti Sanaderu, koji veoma pomažu osobama sa autizmom i imaju razvijenu svijest prema osobama s autizmom, mislim da je gospodin Karamarko kao čelnik HDZ-a dužan ispričati se.

Vesna Golemac, mama autističnog dječaka iz Splita"

Pročitajte više