Makedonija: Peterostruko ubojstvo bilo je organizirano, ali su žrtve slučajno izabrane?

MINISTRICA unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska kazala je kako se, prema zadnjim nalazima policije, može zaključiti da je peterostruko ubojstvo koje se prošle nedjelje dogodilo kod sela Smiljkovci organizirano, ali da su žrtve - četvorica mladića i jedan 45-godišnjak - slučajno izabrani.

"Istraga ide u dobrom smjeru. Manji dio podataka je obrađen, a za potpunu analizu potrebno je još nekoliko dana. Onda ćemo imati konkretnije informacije", kazala je Jankulovska, dodavši da su ubojice po svemu sudeći bili profesionalci.

Hoće li pronađeni automobil ponuditi neke odgovore?

Skopski list Dnevnik piše kako su ubojice koristile vozilo s lažnim registarskim oznakama i još uvijek nije poznato je li automobil ukraden kako bi bio upotrebljen u ubojstvima  ili ga je grupa koristila već neko vrijeme za vlastite potrebe. Policija vjeruje da će automobil "Opel omega" tamnocrvene boje, za koji se tvrdi da je bio na mjestu događaja u skopskom selu Smiljkovci, pomoći pronalaženju ubojica.

Podsjetimo, stravično ubojstvo je postalo politički slučaj par excellence u Makedoniji, te je značajno podiglo međuetničke tenzije u zemlji. Jučer je zbog toga u centru Skopja prosvjedovalo nekoliko stotina mladih, uglavnom pripadnika navijačkih skupina.


Međutim, ono što je trebao biti miran prosvjed, preraslo je u sukob s policijom. Mladi su na plavce bacali kamenje, jer im nisu dopustili da uđu u Staru Čaršiju gdje se nalaze trgovine uglavnom u vlasništvu Albanaca.

"Čista Makedonija"

Prosvjednici su izvikivali parole poput "Čista Makedonija" i druge nacionalističke poruke, poput "Nek razumiju prokleti Šiptari da makedonsko ime neće nestati". Dvadesetak policajaca su napali kamenjem i svim drugim što im se našlo pod rukom. Na mjesto događaja je potom došlo još 30 specijalaca koji su bili u pripravnosti u slučaju da sukob eskalira. Ukupno je privedeno 10 prosvjednika.

Pročitajte više