Makedonska vladajuća stranka osigurala treći uzastopni mandat, oporba optužuje da su izbori prijevara

Foto: Hina

MAKEDONSKA vladajuća stranka VMRO-DPMNE osigurala je treći uzastopni mandat na čelu države, nakon 63 posto prebrojanih glasova dosadašnja vladajuća stranka u Makedoniji ima 43 posto, dok je najveća oporbena stranka, SDSM pridobila 24 posto glasova birača, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

I na predsjedničkim izborima u vodstvu je kandidat VMRO-DPMNE-a i dosadašnji predsjednik Gjorge Ivanov, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

"Ovo je velika i snažna pobjeda. Narod je jasno izrazio svoju volju", rekao je makedonski premijer Nikola Gruevski, koji se nalazi na čelu Vlade od 2006. godine.

Koalicijski partner VMRO-DPMNE-a, stranka albanske etničke manjine DUI, dobila je 14 posto glasova, te će koalicija zadržati uvjerljivu većinu u parlamentu.

Vođa SDSM-a Zoran Zaev optužio je Gruevskog za "zloporabu kompletnog državnog sustava" navevši kako su se tijekom izbora događale "prijetnje i ucjene, te masovno kupovanje glasova" i da stoga neće priznati rezultate izbora.

Promatrači OESS-a svoje će izviješće s makedonskih izbora objaviti kasnije tijekom dana nakon što Državno izborno povjerenstvo objavi konačne rezultate.

Makedonska oporba optužuje da su izbori prijevara


Makedonci su u nedjelju birali novi parlament i predsjednika, no lijeva oporba tvrdi da su izbori prijevara i traži raspisivanje novih.

"Makedonski građani su prevareni. Izbori su namješteni", rekao je novinarima na kraju glasovanja čelnik oporbe Zoran Zaev (SDSM).

Zaev je zatražio organizaciju novih izbora, optuživši vlasti da su "masovno kupovale glasove, u nazočnosti i uz pomoć policije."

Izborno povjerenstvo tvrdi, međutim, da su izbori protekli pravilno i da je bilo tek manjih nepravilnosti.

Konzervativna stranka VMRO-DPMNE kojoj je na čelu premijer Nikola Gruevski također je odmah demantirala optužbe. "Ovo su bili dosad najmirniji izbori", rekao je viši dužnosnik stranke Antonio Milosovki.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čiji su promatrači nadzirali izbore, predstavit će svoje zaključke u ponedjeljak.

Na vlasti od 2006., VMRO-DPMNE premijera Gruevskog sazvala je prijevremene izbore godinu dana prije kraja mandata parlamenta kako bi učvrstila vlast.

Konzervativci unatoč velikoj krizi imaju povjerenje birača. Ankete su im davale 28 posto glasova, prema 15 posto za oporbene socijaliste SDSM-a.

VMRO-DPMNE bi mogao zabilježiti dvostruku pobjedu, budući da je istovremeno s parlamentarnim izborima održan drugi krug predsjedničkih. Dosadašnji predsjednik, konzervativac Đorge Ivanov, imao je u prvom krugu 13. travnja solidnu prednost pred oporbenim kandidatom Stevom Pendarovskim.

Makedonija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi. U toj je zemlji BDP po stanovniku 35 posto prosjeka EU-a, prosječna je plaća 345 eura, a stopa nezaposlenosti premašila je 28 posto.

Vlada se međutim poziva na solidan gospodarski rast, niski javni dug i rast stranih ulaganja kao jasan dokaz da je na pravome putu u regiji teško pogođenoj krizom eurozone.

Pročitajte više