"Malo je žena na važnim političkim i društvenim funkcijama, za svoj su posao često potplaćene"

RAVNOPRAVNOST žena u društvu, sudjelovanje žena u procesu donošenja važnih političkih odluka, procesuiranje ratnih zločina nad ženama, izgradnja mira i učinkovitog pravosuđa - pitanja su kojima se u Zagrebu bave sudionici konferencije Regionalnog ženskog lobija jugoistočne Europe.

Uloga žene u društvu u postkonfliktnim zemljama i dalje je na marginama onog što volimo nazivati europskom praksom. Malo je žena na važnim političkim i društvenim funkcijama, samo dva posto žena uspješne su gospodarstvenice, a za svoj su posao često potplaćene.

Zajedničkim radom i smanjivanjem nejednakosti možemo izgraditi uspješno društvo, ističe predsjednica Regionalnog ženskog lobija Edita Tahiri. "Vjerujemo da će demokracija omogućiti da žene ubuduće više sudjeluju u donošenju odluka u svim sferama društva, te na kraju budu ravnopravne s muškarcima. Vjerujemo u ženski potencijal, mislimo da žena unosi nove vrijednosti u smislu vođenja države i realizacije ljudskih prava", rekla je Tahiri.

"Na tom je putu važno riješiti mnoge probleme i otvorena pitanja, poput procesuiranja ratnih zločina nad ženama", naglasio je i predsjednik  Ivo Josipović. "Kada je riječ o kažnjavanju počinitelja zločina silovanja u prvom redu, ali i drugih zločina gdje su ne samo žene, ali i žene bile žrtve, onda moram reći da unatoč vidljivom napretku koji je učinjen u cijeloj regiji, još uvijek ne možemo biti zadovoljni", smatra Josipović.

A zadovoljni ne možemo biti ni hrvatskim statistikama koje pokazuju da su žene još uvijek u podređenom položaju u odnosu na muškarce, naglasila je UN-ova Louisa Vinton. "Izbori u prosincu ukazuju na blagi pad broja žena u Saboru. Zabrinjavajuća je i brojka obiteljskog nasilja: posljednjih deset godina policiji se prijavljuje oko 20 tisuća slučajeva godišnje kojima je zahvaćena jedna od tri obitelji. Samo ove godine sedam je slučajeva ubojstava žena od strane njihovih partnera", istaknula je Vinton.

"Obiteljsko nasilje puni sigurne kuće i skloništa, a pravda je spora", kaže potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. "Na žalost, još uvijek je puno logičnije da žene i djeca u 3 ujutro negdje idu vani, a ne zlostavljač. Oni koji trebaju provoditi zakon, zakone ne primjenjuju", rekla je Opačić.

Regionalni ženski lobi okuplja aktivistice s ciljem unaprjeđenja uloge žene u izgradnji mira i donošenju odluka, a njihova se poruka zasniva na zajedničkom napuštanju starih politika i prihvaćanju europskih vrijednosti i standarda.

Pročitajte više