Manekenka koja je svjedočila ubojstvu Nemcova: Ne puštaju me da se vratim u Ukrajinu

Foto: FAH

IAKO je Boris Nemcov, ruski oporbeni političar i glavni protivnik Vladimira Putina, ubijen u samom centru Moskve, njegovu likvidaciju nadzorne kamere nisu zabilježile.

Kako javlja ruski Kommersat, kamere koje su pokrivale područje na kojem je Nemcov ubijen u trenutku ubojstva nisu radile. Iskoristive neće biti ni snimke kamera koje su bile funkcionalne, tvrdi izvor ruskog lista, zato što je snimka mutna i loše kvalitete.

Durickaja: Rusi mi ne dopuštaju da se vratim kući u Ukrajinu

Ana Durickaja, 23-godišnja ukrajinska manekenka koja je bila s Nemcovom u trenutku ubojstva i posvjedočila da je likvidiran s četiri metka u leđa, od ruskih vlasti zatražila je da je puste da se vrati u Ukrajinu, prenosi AFP.

Durickaja tvrdi da je u Moskvi stalno okružena naoružanim čuvarima, koji su navodno tu zbog njene sigurnosti. "Nisu mi objasnili zbog čega me i dalje drže u Rusiji niti su mi rekli kad će me pustiti kući", kaže Durickaja i dodaje da je policiji već rekla sve što zna.

"Nisam vidjela odakle je ubojica došao. Prišao nam je s leđa. Primijetila sam samo auto svijetle boje kako brzo odlazi s mjesta događaja", kaže Durickaja, te dodaje kako joj nije poznato da je Nemcov ranije bio u ikakvoj životnoj opasnosti.

"Odmah nakon ubojstva odveli su me na ispitivanje koje je trajalo čitavu noć. Uzeli su i podatke iz mog mobitela. Napravila sam sve što sam mogla, ali kažu mi da me i dalje drže u Moskvi zbog moje sigurnosti. Ne shvaćam zašto sam i dalje na ruskom teritoriju. Želim se vratiti svojoj majci koja je bolesna i u teškom psihičkom stanju", kazala je Durickaja.

"Strah me da će moju kćer lažno optužiti"

Ina Durickaja, majka ukrajinske manekenke koja živi u Kijevu, za AFP je izjavila kako strahuje da će ruske vlasti za ubojstvo optužiti njenu kćer.

"Strah me je da će je optužiti zato što žele to povezati s Ukrajinom. Oni mogu napraviti što god žele. Strahujem da će moja kćer postati druga Nadežda Savčenko", rekla je Durickaja, referirajući se na ukrajinsku pilotkinju koja u zatvoru u Moskvi štrajka glađu zbog optužbe da je sudjelovala u ubojstvima ruskih građana tijekom sukoba Ukrajine i Rusije.

Podsjećamo, Nemcov je ubijen u petak navečer u samom centru Moskve. S obzirom da se radi o najvećem Putinovom političkom protivniku, odmah su krenule špekulacije da bi ruski premijer mogao biti povezan s ubojstvom. Putin je takve insinuacije odbacio i obećao da će osobno nadzirati tijek istrage. Petro Porošenko, premijer Ukrajine, izjavio je da je Nemcov ubijen zato što je planirao objaviti dokaze ruske umiješanosti u sukobe u Ukrajini.

Pročitajte više