Manipuliranje javnošću: Index otkriva tajnu vezu Josipovića, Vojkovića, Pavića i Bajića!

Foto: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL; Index

MARKO VOJKOVIĆ, vlasnik tvrtke "Emporion" koji upravlja poslovnim knjigama HDS/ZAMPA, u razdoblju od 10. siječnja. do 8. travnja 2011. s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem kontaktirao je 288 puta. Odnosno, barem tri puta dnevno.

> Objavljujemo policijsko izvješće o akciji Juda: Dogovori Bajića i Mačeka te Mačeka i medija

U tom je razdoblju, kako je Index nedavno objavio, u javnost iscurila većina tajnih Uskočkih iskaza, od toga najveći broj u Jutarnji list čiji je vlasnik Ninoslav Pavić. Naime, Pavić i Vojković bili su poslovno vezani s obzirom da je EPH bila poslovni partner Marka Vojkovića u turističkoj  tvrtki Adriatica.net koja se veže uz spornu dokapitalizaciju Slobodne Dalmacije. 

Službeni mobitel glavnog državnog odvjetnika RH registriran na adresi Gajeva 30 A, Zagreb, Vojković je, u to vrijeme, kontaktirao 188 puta, a privatni broj Mladena Bajića 100 puta. Osim glavnog državnog odvjetnika Vojković je u tom  razdoblju 66 puta kontaktirao Vanju Marušić, službenicu USKOK-a, a kasnije tužiteljicu u sudskom postupku protiv Ive Sanadera, 21 put  je nazvao Dinka Cvitana ravnatelja USKOK-a, 5 puta je kontaktirao Igora Cišpera, zamjenika ravnatelja USKOK-a, a pet puta je nazvao i USKOK-ovu centralu.

Na vezi Bajiću i medijima 

U nešto više od tri mjeseca, Marko Vojković ostvario je 385 kontakata s visokim dužnosnicima i službenicima DORH-a i USKOK-a. Zvao ih je barem četiri puta dnevno.

To, naime, stoji u nadopuni rezimea Operativne akcije Juda, koju je po nalogu USKOK-a u ožujku i travnju 2011. provelo Ravnateljstvo policije ne bi li otkrilo tko medijima odaje službene tajne iz USKOK-ovih istraga.

Zbog sumnje u kazneno djelo opisano u članku 351. Kaznenog zakona RH, policija je provela kriminalističku istragu kojom su bili obuhvaćeni Ninoslav Pavić, vlasnik EPH, Mladen Pleše glavni urednik Jutarnjeg Lista, Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-ove vlade i Marko Vojković vlasnik tvrtke Emporion, javnosti poznatiji po aferi Zamporion. Novinari, urednici i izdavač EPH obrađivani su kako bi se došlo do "nepoznatog počinitelja" koji je, sudeći prema dopisima USKOK-a koje smo nedavno objavili, predstavljao ozbiljan problem u provedbi antikorupcijskih istraga…

U prvoj fazi istrage kao potencijalni izvor podataka identificiran je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, budući da je jedini u spomenutom razdoblju imao pristup istražnim spisima i bio u kontaktu s novinarima i urednicima koji su ih objavljivali. Prema sumnjama policije, osim izravnih kontakata, Mladen Bajić je s medijima komunicirao i preko dva neformalna "kurira", Ratka Mačeka i Marka Vojkovića. Prvi je bio najbliži suradnik Ive Sanadera, a drugi partner Ninoslava Pavića u turističkoj agenciji Adriatica.Net, koja je vlasniku EPH poslužila i pri dokapitalizaciji dnevnog lista "Slobodna Dalmacija". No, u ovoj priči daleko je važnije to što je Marko Vojković osobni prijatelj i dugogodišnji suradnik predsjednika Ive Josipovića (nekadašnjeg tajnika HDS-a), s kojim se našao i u aferi ZAMP.

Tajna veza Pantovčak - ZAMP - DORH


Veza Marka Vojkovića s Mladenom Bajićem, naime, datira od dolaska Ive Josipovića na Pantovčak, a njegovi učestali telefonski kontakti s glavnim državnim odvjetnikom započinju 10. siječnja. 2011., kada, tvrdi se u policijskom izvješću OA Juda, naglo prestaju učestali kontakti Mladena Bajića s Ninoslavom Pavićem i Mladenom Plešeom. Ta pauza traje sve do početka ožujka i koincidira sa zahtjevima službenika USKOK-a (iz prosinca 2010.) da se ispita curenje tajnih podataka u Jutarnji list.

Policijski istražitelji zaključuju kako je moguće, da je ulogu posrednika u tim kontaktima preuzeo Marko Vojković, ali za to ne nude dokaze, budući da im sadržaji njegovih razgovora s glavnim državnim odvjetnikom i djelatnicima USKOK-a nisu poznati.

O tome se u izvješću OA JUDA zaključuje sljedeće: "Kako intenzivna komunikacija Marka Vojkovića sa Mladenom Bajićem (ukupno 288 telefonskih kontakata) započinje od 10/11. siječnja 2011. godine, odnosno upravo na dan kada je prestala komunikacija između Mladena Bajića i Ninoslava Pavića, a posebice iz činjenice što je Marko Vojković u večernjim satima  2. ožujka 2011. viđen kako odlazi u zgradu DORH-a, netom nakon što je ostvario telefonski kontakt sa Mladenom Bajićem, vrlo je vjerojatno da je Marko Vojković "poveznica" između Bajića i Pavića.", tvrdi se u izvješću, a istražitelji napominju da je u tom razdoblju u "Nedjeljnom Jutarnjem" izašao specijalni prilog o Mladenu Bajiću ("Kako je opljačkana Hrvatska - Nepoznati Mladen Bajić") izrazito afirmativan prema glavnom državnom odvjetniku.

Policijska i istražiteljska izvješća bazirana na nadzoru komunikacija često djeluju paranoidno i neuvjerljivo, na razini teorija zavjere. No, doista je nesvakidašnje da voditelj knjigovodstvenog servisa udruge skladatelja s glavnim državnim odvjetnikom, ravnateljem USKOK-a i tužiteljima u slučaju Sanader, komunicira na dnevnoj razini kao da je vlasnik detektivske agencije.

Vojković je 129 puta nazvao Josipovića, 166 puta njegovog predstojnika

Stvari postaju malo jasnije kada se vidi intenzitet telefonske komunikacije Marka Vojkovića s državnim vrhom. U razdoblju od 1. listopada 2010. do 8.travnja 2011. (razdoblje intenzivnog curenja USKOK-ovih tajni u medije) Vojković je 129 puta nazvao mobitel predsjednika države Ive Josipovića, 166 puta je kontaktirao broj mobitela Joška Klisovića, predstojnika Ureda predsjednika Republike, dok je broj centrale na Pantovčaku nazvao 61 put. U javnim istupima predsjednik države uvijek je naglašavao da o poslovima Marka Vojkovića zna vrlo malo, ističući tek njihovo poznanstvo putem Sande Vojković, sestre Marka Vojkovića, po zanimanju muzikologinje, koja je jedno vrijeme bila direktorica HDS-ove diskografske kuće Cantus.


No, sva sila kontakata s Vojkovićem, neposredno ili putem šefa njegovog kabineta, u potpunosti ga demantira, pa se može reći da on od javnosti skriva pravu prirodu njihova odnosa.

O tome na čemu je sve angažiran "shadowman" iz agencije hrvatskih kompozitora i skladatelja, govori i sadržaj Vojkovićevih kontakata s Mirom Kovačićem, HDZ-ovim spin doktorom i poslovnim partnerom Ratka Mačeka.

U izvješću OA JUDA o tome piše sljedeće: "Prema raspoloživim saznanjima, procjenjuje se da je Marko Vojković "vezan" na Ured predsjednika RH, te da s Mirom Kovačićem (koji je blizak Jadranki Kosor, op.a.) razmjenjuje pojedine informacije koje se tiču odnosa Vlade RH i Ureda predsjednika RH". U to je vrijeme, naime, predsjednik Josipović svim silama nastojao destabilizirati vladu Jadranke Kosor i pokrenuti postupak izvanrednih izbora na jeseni 2011.



Od Pupovca tražio da ruši Jadranku Kosor i cenzurira Novosti

U tom razdoblju zabilježeno je i Vojkovićevih 149 poziva Miloradu Pupovcu, predsjedniku Srpskog narodnog vijeća i osnivaču SDSS-a, inače koalicijskom partneru Jadranke Kosor. Budući da su policiji ostali nepoznati detalji njihovih razgovora, pokušali smo od Pupovca doznati što je u to vrijeme od njega tražio Marko Vojković. Popovac se prisjeća dviju tema. Vojković ga je u više navrata nagovarao da izađe iz koalicije s HDZ-om Jadranke Kosor, kako bi se mogli provesti izvanredni izbori. Drugi razlog Vojkovićevih učestalih javljanja bio je pisanje srpskog tjednika "Novosti" o aferi ZAMP, što su Josipović i Vojković željeli spriječiti. Kada im nije uspjelo ni jedno ni drugo, pokrenuli su javnu kampanju protiv "Novosti" i samog Pupovca… Slučajno ili ne, u toj su im kampanji pomagali isti mediji u kojima su izlazili hvalospjevi Bajiću i Josipoviću, kao i plahte službenih tajni iz Uskokovih istraga.

Šutnja

Predsjednik Ivo Josipović, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i Marko Vojković niti nakon dva tjedna nisu odgovorili na Indexov upit o razlozima intenzivnih međusobnih kontakata u 2011. godini.

> Odvjetnici: EPH ne šikanira novinare, a Pavić se ne sastaje s Bajićem

Pročitajte više