Manje ljudi u zatvorima, ali i dalje nedostaje kapaciteta: Prošle godine smanjio se broj zatvorenika za više od 7 posto

Ilustracija: Arhiva

U SABORU traje rasprava o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. i 2012. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt posebno je istaknula smanjene broja zatvorenika u prošloj godini u odnosu na 2011. godinu.

"Tijekom 2012. u zatvorskom sustavu je boravilo 16.743 osobe tako da je ukupan broj zatvorenika koji su prošli kroz sustav manji za 1.345 osoba ili za 7,43%. Spolni omjer zatvorenika je jednak. U obje godine je u zatvorskom sustavu boravilo 95% muškaraca i 5% žena", rekla je Artuković Kunšt.

Gradonačelnik Lepoglave: Najveći problem zatvorskog sustava je manjak kapaciteta


Tijekom saborske rasprave o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. i 2012., HNS-ov Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, istaknuo je kako je najveći problem u zatvorskom sustavu manjak kapaciteta i manjak sredstava,

"Unazad 10 godina imamo povećanje kapaciteta za 25%, a povećanje broja osuđenih osoba i zatvorenika za 70%. Znači, razlika je negdje oko 60% i zaista ne možemo reći da smo adekvatno vodili računa o tom djelu da pratimo kapacitetima prema broju zatvorenika. Može se reći da nismo planirali toliki broj zatvorenika. Ne treba ni planirati jer Hrvatska na 100 tisuća stanovnika ima negdje oko 105-110 zatvorenih osoba. To je jedan od najmanjih prosjeka u Europi", rekao je Škvarić.

Pročitajte više