Manje od dvadeset posto Nijemaca podupire protuislamsku Pegidu

Foto: Hina

MANJE od svakog petog Nijemca, njih 17 posto, podržava antiislamski pokret Pegida, koji svakog ponedjeljka od listopada organizira prosvjede, najviše u Dresdenu, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u petak.

"Samo 17 posto ispitanih pozitivno ocjenjuje pokret Pegida, a 74 posto ga osuđuje", stoji u ispitivanju koje je provela državna televizija ZDF, naglašavajući da to neodobravanje dijeli velika većina, bez obzira na političku orijentaciju.

Samo simpatizeri antieuropske stranke AfD, koja je nedavno ušla u Europski parlament, kao i u tri njemačka regionalna parlamenta, predstavljaju protustruju i 70 posto ih je izrazilo podršku Pegidi.

Anketa provedena između 13. i 15. siječnja telefonom na reprezentativnom uzorku od 1.287 osoba, također je pokušala otkriti slažu li se Nijemci s kancelarkom Angelom Merkel koja je izjavila da "islam pripada Njemačkoj".

Zemlja je jako podijeljena po tom pitanju, 48 posto dijeli kancelarkino stajalište, ali 48 posto su drugačijeg mišljenja, kaže ispitivanje.

Posljednjih tjedana kancelarka je više puta kritizirala pokret Pegida, iako je u intervjuu objavljenom u petak u dnevnom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izjavila da razumije strahovanja svojih sunarodnjaka u vezi s imigracijom.

U utorak navečer kancelarka je sudjelovala, uz 10.000 ljudi, na skupu koji su organizirale njemačke muslimanske organizacije u Berlinu kako bi osudila islamofobiju nakon džihadističkih napada u Francuskoj.

Pročitajte više