Maras: Da su se nepopularne mjere uvele prije osam godina, svima bi nam bilo neusporedivo lakše

U POTICANJE razvoja poduzetništva i obrtništva Vlada će u ovoj godini uložiti više od 376 i pol milijuna kuna. O tome hoće li "Poduzetnički impuls" dovesti do željenog gospodarskog rasta i kada ćemo vidjeti rezultate rada ove Vlade govorio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

"Hrvatsko gospodarstvo je po svojoj strukturi mikrogospodarstvo", kaže ministar Gordan Maras i pojašnjava da male i srednje velike tvrtke čine više od 99 posto svih tvrtki u Hrvatskoj. Upravo će im poduzetnički impuls dati novi vjetar u leđa, uvjeren je ministar koji otkriva da će HBOR od ove godine preuzimati i dio rizika otplate kredita.

"Do sada je komercijalna banka imala na sebi 100 posto rizika otplate kredita. Sada je planirano da HBOR preuzme 40, a da banke imaju 60 posto. U toj situaciji automatski je puno lakše odobravati kredite i to uz manja osiguranja", rekao je Maras.

Planova je puno, a ova godina bit će tek borba za minimalan rast. "To će biti veliki uspjeh, vjerujte. Svi očekuju da će Hrvatska pasti. Ukoliko budemo pozitivni, a vjerujem da ćemo biti, to će biti veliki uspjeh. Prve prave rezultate, značajan porast gospodarstva od možda 1,5-2 posto možemo vidjeti sredinom i do kraja 2013. godine", rekao je.

Priznaje da je 50.000 novih radnih mjesta do kraja iduće godine ambiciozan plan. Zbog tog cilja Vlada je morala uvesti i nepopularne mjere, kaže Maras, ali i jasno poručuje: "Da se to učinilo prije osam godina danas bi nam svima bilo bolje."

"Bivša Vlada je dijelila šakom i kapom jer je tako pokušavala dobiti izbore"

"Bilo bi nam sada neusporedivo lakše da se nismo ponašali na način da smo trošili ono što nemamo, da smo dijelili šakom i kapom. Bivša Vlada je na taj način pokušavala dobiti izbore", rekao je Maras.

Ukazuje i na višegodišnji problem: administrativne barijere. Njihovo uklanjanje prioritet je za ovu Vladu jer je povijest pokazala da je upravo to potencijalne investitore ohladilo od ulaganja. Je li to bio slučaj i s Ikeom?

"Da smo brže radili, vrlo vjerojatno bi oni odlučili krenuti već prije i možda bi išli u punoj investiciji odmah. Možda bi ta investicija bila do pola gotova do sada", kaže Maras.

Obilazeći županije diljem Hrvatske vidio je i neiskorištene potencijale, stoga poručuje da se moramo okrenuti zaštiti svoje proizvodnje te se pita zašto izvoziti trupce da bi uvozio namještaj.

"Uskoro će biti i 100 dana otkad sjedim u ovoj Vladi. Radimo najbolje u vjeri da će nam biti bolje", kaže ministar koji ocjenjivanje prepušta građanima.

Pročitajte više