Mariborčani dobili željeni božićni dar: Prosvjedima natjerali gradonačelnika da ode!

Foto: AFP, Boris Kovačev/Cropix

POTAKNUT pritiscima, mariborski gradonačelnik Franc Kangler je danas podnio ostavku. Ostavka stupa na snagu 31. prosinca, a njegove funkcije će privremeno preuzeti zamjenik Milan Mikl.

> Opet gorio Maribor: Prosvjednici bacili baklju u zgradu Općine, 120 uhićenih i 30 ozlijeđenih

Rekao je da je to učinio "iz ljubavi prema Mariboru i Mariborčanima" te zbog toga što ne želi da trpe nasilje. Također je izjavio da na taj način želi zaštititi svoju obitelj, suradnike i policajce. Podsjećamo, tisuće Mariborčana su na ulicama tražili njegovu ostavku, a prosvjedi su se ubrzo proširili širom inače mirne Slovenije, pretvorivši se u opću pobunu protiv korupcije i loših gospodarskih poteza vlasti.

Kako piše 24ur.com, Kangler je rekao da je njegova ostavka "božićni dar Mariborčanima". Organizatori prosvjeda najavili su nove prosvjede i zahtjeve za odstupanjem političara, komentiravši da se radi tek o "prvoj dobivenoj bitci".

"Skrivaju se iza Facebook profila i prijete nam klorovodičnom kiselinom!"

S druge strane, Kangler je izuzetno razočaran postupcima "Facebook prosvjednika" koji su, kako kaže, anonimno na društvenim mrežama prijetili njegovoj obitelji i kolegama, pa čak i zalijevanjem klorovodičnom kiselinom, objavljivali adrese, telefonske brojeve i brojeve registracijskih oznaka kako bi ih se lakše moglo pronaći. "To je nedopustivo", rekao je te dodao da prihvaća političku odgovornost, ali i istaknuo da se oduvijek borio za Maribor.

U Mariboru se već neformalno razgovara o nekim imenima koja bi se mogla naći na čelu grada. Kandidaturu je već najavio sociolog i filozof Teodor Lorenčič. "Za očekivati je da će se u politiku sada aktivno uključiti više ljudi i intelektualaca koji vide novu nadu. Mnoge osobe koje su vladale posljednjih godina su se povukle iz politike zbog laži, nepotizma, klijentelizma i krađe", rekao je te dodao da se "društvo opet budi".

Krvavi i nasilni prosvjedi

Podsjećamo, ovoga tjedna prosvjedi su se održali u brojnim slovenskim gradovima, a opet je najnasilnije završio onaj u Mariboru. Policija je objavila da j prosvjedovalo oko osam tisuća ljudi, a organizatori tvrde da ih se okupilo čak 20 tisuća.

Osim policije koja je imala pune ruke posla te je prosvjednicima koji su bacali u zrak baklje, granitne blokove, rakete i prometne znakove odgovorila pendrecima i suzavcem, intervenirali su i vatrogasci. U Ulici heroja Staneta zapaljene su bale sijena, a ubrzo su počeli gorjeti i kontejneri. Jedna baklja je bačena u zgradu Općine. Prosvjednici su razbili i jedan hidrant koji su vatrogasci kasnije zatvorili.

 

Pročitajte više