Marijeva "hrvatska priča": Govorim u ime svih građana čijim životima upravljaju bešćutni demagozi

PRIČA Maria Salkovića iz Nove Gradiške vjerojatno je slična priči mnogih hrvatskih građana, kojima su najbolje godine ostale izgubljene u realnosti "hrvatske priče". Završio je fakultet, stekao titulu inženjera strojarstva i krenuo u potragu za zaposlenjem kako bi mogao skrbiti o svojoj obitelji.

Njegova potraga, pogađate, još uvijek traje. Kao i potraga mnogih drugih koji nakon završenog fakulteta umjesto plaće primaju odbijenice. Ono što Marija Salkovića izdvaja od ostalih jest činjenica da je, kako bi riješio svoj problem, odlučio ići do kraja, do vrha. I pritom je, očito, napravio kardinalnu pogrešku - hvatao se za slamku nade i povjerovao političaru.

Jovanović tvrdi da inženjere strojarstva nakon fakulteta automatski čeka posao

Naime, Mariju je nadu pobudila izjava ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića, koji je 18. ožujka u HTV-ovom Dnevniku 3 suvereno utvrdio sljedeće: "I roditelji i maturanti trebaju dobiti pravu informaciju gdje se mogu zaposliti. Danas su to prirodne znanosti, strojarstvo, medicina, farmacija, računarstvo, anglistika. To su fakulteti gdje ljude, nakon što završe fakultet, čeka radno mjesto. A to je danas najbitnije."

Mario je iz vlastitog iskustva znao da u toj priči nešto ne štima, jer on, kao što je već rečeno, kao inženjer strojarstva ne može pronaći posao, iako je spreman raditi bilo gdje u Hrvatskoj. Kako nam je Mario objasnio, progutao je ponos i osjećaj nelagode i odlučio se obratiti ministru.

Marijev apel u prazno

"Bio bih vam zahvalan ako biste mi Vi (ili netko od vaših suradnika) dostavili informaciju gdje je moguće dobiti posao diplomiranog inženjera strojarstva. Javio sam vam se zato što već dugo vremena bezuspješno tražim posao i Vaša mi je izjava dala tračak nade i povjerenja", napisao je Mario u e-mailu ministru Jovanoviću, prethodno mu obrazloživši svoju situaciju i podsjetivši ga na riječi koje je izgovorio u javnosti.

Odgovora međutim nije bilo. A Mario je doživio dvostruko razočaranje - nije dobio sugestiju gdje da traži posao, ali je shvatio da su riječi političara uglavnom prazne. "Ne radim ovo samo zbog sebe, jer vjerujem da nisam jedini nezaposleni diplomirani inženjer strojarstva, ali smatram da bi bilo pošteno kad bi ministar Jovanović, budući da je ustvrdio da inženjeri strojarstva  odmah nakon studija nalaze posao,  svakog ponaosob uputio u pravom smjeru, odnosno na adrese poslodavaca koji samo čekaju inženjere strojarstva", razočarano nam je kazao Mario.

"Neutemeljene izjave potkopavaju povjerenje u institucije i dodatno razočaravaju ljude"


"Bilo kako bilo, imam veliku zamjerku: izjave poput ove  ministra Jovanovića trebale bi biti potkrijepljene čvrstom i sigurnom referencom, jer se bez iste stječe dojam da je ministrova tvrdnja  dana bez pokrića, što ne priliči vršitelju funkcije u vladi jedne države. Shvaćam da je stanje teško i da u zemlji vlada nezaposlenost, odnosno da smo u krizi, no možebitne neutemeljene izjave potkopavaju povjerenje u institucije i dodatno razočaravaju ljude", nastavlja Mario.

Mario smatra kako takva retorika predstavlja igranje s tuđim životima, "jer smo svi spremni raditi, samo nam treba dati pravu priliku za dokazivanje, ali nitko ne voli davanje lažne nade i krivih smjernica".  I uz to se postavlja pitanje što je ministar htio reći, odnosno što je htio postići s time?

"Ogorčen sam jer djeci ne mogu osigurati sigurnu budućnost"


"Ovo govorim kao građanin Republike Hrvatske, jedan u mnoštvu nezaposlenih. Kao takav smatram neprihvatljivim  i netaktičnim izgovaranje imaginarnih fraza, umjesto čega zbiljski treba prionuti na posao u svrhu probitka i napretka.  Sve u svemu, raspisao sam se jer sam ogorčen, budući da sam otac dvojice dječaka  kojima treba pružiti sigurnu budućnost, a davanje praznih izjava predstavlja dolijevanje ulja na vatru. Mislim da ne treba posebno naglašavati da sam ogorčen ukupnim stanjem i činjenicom da kao građanin ove države nisam mogao dobiti odgovor od ministra", nastavlja.

Mario je svjestan da su šanse da dobije odgovor svakim danom sve manje, a ministru je spreman javno se ispričati ako se ispostavi drugačije. Dotad, njemu i ostalim vršiteljima javne dužnosti "sugerira da se klone neutemeljenih i praznih fraza".

Političari, pazite što govorite

"Razbacivanju, neutemeljenim tvrdnjama i drugim oblicima demagogije treba već jednom stati na kraj. Znam da ne govorim samo u svoje ime, nego i u ime svih obespravljenih građana čijim životima upravljaju raznorazni bešćutni demagozi", zaključio je svoj apel razočarani Mario.

Mi mu, kao i svim ostalima koji dijele njegovu sudbinu, samo možemo poželjeti sreću da što prije nađe posao koji zaslužuje. A političarima poručujemo da, ako već nisu spremni ili ne mogu konkretno pomoći građanima, barem stanu iza svojih riječi i građane tretiraju s poštovanjem koje zaslužuju.

Pročitajte više