Marine Le Pen ipak u predsjedničkoj utrci: Sistem koji me pokušao zaustaviti izgubio je bitku

LIDERICA francuske krajnje desnice, Marine Le Pen, ipak će sudjelovati u predsjedničkoj utrci. To je postalo jasno nakon što je slavodobitno objavila da je na koncu ipak uspjela skupiti javnu podršku 500 izabranih državnih dužnosnika, što je uvjet za sudjelovanje na izborima.

Šefica Nacionalnog fronta, koja po anketama zaostaje samo za Hollandeom i Sarkozyjem, ranije je priznala kako ima problema s pronalaskom osoba koje bi je javno podržale. S druge strane, kandidati koji po anketama imaju puno slabiju potporu, s lakoćom su odradili ovaj dio posla. S  obzirom da se uz Le Penovu obično veže oznaka ekstremizam, mnogi su se dužnosnici očito prepali da bi ih javno podupiranje njene kandidature nepotrebno kompromitiralo.

Marine Le Pen za na koncu zahvalila dužnosnicima koji su je podržali, a potom se obrušila na vlasti tvrdeći kako su niskim udarcima pokušale spriječiti njenu kandidaturu. "Sistem koji me pokušao zaustaviti upravo je izgubio bitku", napisala je na Twitteru.

Prošlog mjeseca pokušala je francusko ustavno vijeće uvjeriti da odbaci sistem javnih podrški od dužnosnika i zamijeni ga sistemom anonimnih podrški.

Što se predizbornog programa Le Penove tiče, stvar je prilično jednostavna - zagovaranje nacionalističkih vrijednosti. Već je najavila kako će za 95 posto smanjiti priljev imigranata ako postane predsjednica, a pozvala je i na napuštanje eura.

Pročitajte više